V poplavah v Indiji več sto mrtvih, tisoče pogrešanih

V poplavah in zemeljskih plazovih je po zadnjih informacijah umrlo več kot 550 ljudi.

Objavljeno
21. junij 2013 16.03
INDIA-MONSOON/
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − V Indiji že več dni pustošijo katastrofalne poplave, ki jih je povzročilo zgodnje monsunsko deževje.

V zvezni državi Utarakhand na severu države je po zadnjih informacijah zaradi poplav in zemeljskih plazov umrlo že več kot 550 ljudi. Število žrtev bi se lahko močno povečalo, saj po podatkih lokalnih oblasti pogrešajo še skoraj 14.000 ljudi.

Oblasti v držav Utarakhand so poleg tega sporočile, da je okoli 50.000 ljudi, večinoma romarjev in turistov, zaradi poplav še vedno ujetih, največ v in okoli romarskih mest Badrinath in Kedarnath. Pri njihovem reševanju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sodeluje več tisoč vojakov, ki si po besedah ministra za izredne razmere v Utarakhandu Jaspala Aryaje pomagajo s helikopterji, ki iščejo in rešujejo ujete ter jim dostavljajo hrano.

Poplave so Utarakhand, kjer se nahajajo številni hinduistični templji, po pisanju Slovenske tiskovne agencije prizadele ravno v času množičnih romanj in turističnih potovanj. Poplave in posledično zemeljske plazove pa je povzročilo močno monsunsko deževje, ki se je letos začelo približno dva tedna prej in tako presenetilo lokalne prebivalce.