V potresu na Japonskem poškodovanih več kot 20 ljudi

Opozorila pred popotresnimi valovi niso izdali, so pa za kratek čas ustavili lokalne vlake ter zaprli letališče Kansai in zaliv Osaka.

Objavljeno
13. april 2013 12.22
JAPAN-QUAKE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tokio − Zahod Japonske je zgodaj zjutraj po lokalnem času stresel močan potres z magnitudo 6,3 po Richterjevi lestvici, pri čemer je bilo poškodovanih najmanj 24 ljudi, med njimi sedem huje, nastalo pa je tudi nekaj gmotne škode.

Opozorila pred popotresnimi valovi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso izdali, so pa za kratek čas ustavili lokalne vlake ter zaprli letališče Kansai in zaliv Osaka.

Tla so se sicer stresla v bližini otoka Avadži jugozahodno od mesta Kobe. To je bil najmočnejši potres v prefekturi Hjogo od leta 1995, ko je silovit potres z magnitudo 7,2 uničil prej omenjeno mesto in zahteval več kot 6000 življenj.

Severovzhod Japonske sta 11. marca 2011 opustošila katastrofalni potres z magnitudo 9 in rušilni cunami, ki sta terjala skoraj 20.000 smrtnih žrtev in povzročila ogromno gmotne škode. Dvojna katastrofa je sprožila tudi jedrsko nesrečo v nuklearki v Fukušimi − najhujšo po černobilski −, iz katere je ušla večja količina radioaktivnih snovi.