V požaru v kitajski klavnici več kot sto mrtvih

Vzrok požara v klavnici in predelovalnici perutnine še ni znan. Po zadnji podatkih je umrlo vsaj 119 ljudi, 54 je ranjenih.

Objavljeno
03. junij 2013 13.14
CHINA-FIRE/
Mo. B., Delo.si; Zorana Baković, zunanja politika
Mo. B., Delo.si; Zorana Baković, zunanja politika

Peking − Ko je okoli 6. ure zjutraj na piščančji farmi v mestu Dehui v severovzhodni provinci Jilin izbruhnil požar, je bilo v njej 300 delavcev. Samo sto jih je uspelo najti izhod, saj so bila številna vrata zaklenjena, notranji hodniki pa preveč zapleteni za izredne razmere.

Umrlo je najmanj 119 ljudi, 54 pa se jih zdravi v bolnišnicah zaradi poškodb in različnih stopenj opeklin. Ne ve se, kaj točno je povzročilo tri eksplozije, ki so sprožile požar, domnevajo pa, da je iz tovarniškega sistema za hlajenje odtekal amonijak, zaradi katerega se je ogenj še siloviteje razplamtel.

Jutranja izmena je pravkar začela delo, ko so odjeknile eksplozije, ki so med delavci povzročile preplah. Ker so bili številni izhodi zaklenjeni, so prve žrtve padle v gneči, ki je zavladala v ozkih hodnikih.

Štiriinštiridesetletna Wang Fengya je povedala, da je zagorelo kmalu potem, ko so v tovarni začeli z delom. »Nekdo je zaklical 'bežite', zato sem hitro stekla k izhodu, ki je od mojega delovnega mesta oddaljen približno 40 metrov. Nenadoma so luči ugasnile, celotna tovarna je bila v temi. Ko sem naposled zbežala, sem se ozrla nazaj in videla plamena, ki so se dvigala nad tovarno,« je dejala.

Območna vlada je sporočila, da so v farmo Baoyuan poslali več kot 500 gasilcev in več kot 270 zdravnikov in medicinskih tehnikov, zaradi varnostnih razlogov pa so iz okolice evakuirali okoli tri tisoč prebivalcev. Ogenj so pogasili šele okoli poldneva, na fotografijah pa je videti poslopje farme, katerega streha je skorajda povsem pogorela.

Preživeli so potrdili, da so bili izhodi med delovnim časom v glavnem zaklenjeni, tako da se v ospredje znova vrača problem varnosti pri delu, ki je že dolgo ena najbolj kočljivih tem na Kitajskem. Po vrsti eksplozij, požarov in rušenjih tovarniških poslopij, pri gradnji katerih zaradi varčevanja in korupcije niso upoštevali veljavnih standardov, se je položaj za nekaj časa izboljšal. Ko so začeli finančno krizo čutiti tudi na kitajskih tleh, pa je nadzor znova popustil, tako da so v letu 2011 znova zabeležili za 6 odstotkov več požarov na poslopjih in za 9 odstotkov več nesreč v kmetijskih kombinatih kot leto poprej.

Piščančja farma Baoyuan pripada družbi za predelavo perutnine Jilin Baoyuanfeng, v kateri je zaposlenih okoli 1200 delavcev in ki letno pridela 67.000 ton izdelkov iz piščančjega mesa. Oprema je stara komaj štiri leta, zato bodo kot vzrok za nesrečo preverili tudi tako imenovani »človeški dejavnik«. Kitajsko javnost pa zanima predvsem to, ali bo vodstvo tovarne kaznovano zaradi smrtnih žrtev požara.