V požaru v ruski psihiatrični bolnišnici 38 mrtvih

Med žrtvami so tako bolniki kot zdravniško osebje. Trem ljudem je uspelo požar preživeti.

Objavljeno
26. april 2013 10.27
Russia Fire
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − V požaru, ki je okoli druge ure ponoči zajel psihiatrično bolnišnico v mestu Ramenje severno od Moskve je po podatkih ruskega ministrstva za zdravje umrlo najmanj 38 ljudi.

Med žrtvami so po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti tako bolniki kot zdravniško osebje. Trem ljudem je uspelo požar preživeti. Kot je pojasnil predstavnik ministrstva Oleg Salagaj, je namreč medicinska sestra dva bolnika uspela odvesti iz goreče zgradbe.

Policijski vir je za RIA Novosti povedal, da je večina bolnikov umrla v spanju − bili so namreč pod vplivom zdravil −, zaradi vdihavanja dima. Iz poslopja z rešetkami na vseh oknih sicer po poročanju televizije Rosija 24 niti ne bi mogli zbežati.

Po podatkih regionalnih oblasti so v ruševinah skorajda povsem pogorele stavbe do sedaj našli 12 trupel. Iskanje preostalih otežuje gost oblak smoga.

Pristojne oblasti so že odprle preiskavo požara, vodjo klinike in preživelo medicinsko sestro pa zaslišujejo. Preiskovalci sicer razmišljajo o več možnih vzrokih, med drugim o kratkem stiku, kršenju varnostnih pravil in celo požigu, navaja RIA Novosti.

To je sicer po navedbah francoske tiskovne agencije AFP le zadnja v vrsti podobnih tragedij v ruskih zdravstvenih institucijah. Maja 2007 je požar v psihiatrični bolnišnici na jugu Rusije namreč zahteval dve življenji, 12 ljudi pa je bilo ranjenih. Decembra 2006 je v požaru v rehabilitacijski kliniki za odvisnike od mamil v Moskvi umrlo 45 žensk. Pred tem je marca istega leta požar v bolnišnici na jugu Rusije zahteval 63 življenj.