V požigu objekta v Odesi umrlo več kot 40 ljudi

Po najnovejših podatkih je umrlo 37 ljudi, 200 je bilo ranjenih.

Objavljeno
02. maj 2014 21.43
Posodobljeno
02. maj 2014 21.43
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA
Odesa - V nasilju med proruskimi aktivisti in privrženci ukrajinskih oblasti, ki je v petek zvečer izbruhnilo v mestu Odesa na jugu Ukrajine, je po najnovejših podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva umrlo več 40 ljudi, okoli 200 jih je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

V spopadih, v katerih so med drugim požgali zgradbo enega od sindikatov, so priprli 130 ljudi. Po zadnjih podatkih ruske tiskovne agencije Itar-Tass je bilo v nasilju ranjenih okoli 200 ljudi, med njimi 22 policistov.

Večino žrtev je zahteval požig sindikalnega objekta. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva jih je pri tem večina umrla zaradi zadušitve, nekaj pa jih je umrlo med poskusom pobega pred požarom s skokom skozi okna. Uradnih podatkov o povzročitelju požiga in o identiteti žrtev še ni. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bili v času požara v stavbi proruski aktivisti.

V Odesi so zaradi krvavega nasilja danes razglasili tridnevno žalovanje. Do ponedeljka bodo tako z vseh javnih zgradb v tem milijonskem mestu visele črne zastave, drugod bodo zastave spuščene na pol droga.

Ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov pa je razpisal dvodnevno žalovanje tako za žrtvami nasilja v Odesi kot tudi za najmanj devetimi ljudmi, ki so v petek umrli v spopadih med ukrajinskimi vojaki in proruskimi separatisti pri mestu Slavjansk. »2. maj je bil tragičen dan za Ukrajino,« je zapisal Turčinov.

Rusija odgovornost za izbruh nasilja v Odesi pripisuje prozahodno usmerjenim oblastem v Kijevu in ukrajinskim nacionalistom. Kijev je na drugi strani prepričan, da so za nasilje odgovorni sodelavci nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki se je umaknil v Rusijo. »Provokacije, ki vodijo v nemire, financirajo nekdanji uslužbenci Janukovičeve vlade,« je zatrdila predstavnica ukrajinske tajne službe SBU Jekaterina Kosareva. Dokazov ob tem ni predstavila.

Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko pa je odgovornost pripisala Moskvi. Ta želi po njenih besedah razdeliti ukrajinsko prebivalstvo. Kot je Timošenkova poudarila ob obisku Odese, je spopade v mestu ob Črnem morju pripravila ruska tajna služba. "Rusija poskuša z vsemi sredstvi destabilizirati Ukrajino in preprečiti predsedniške volitve 25. maja," je menila.

Evropska unija je medtem zahtevala neodvisno preiskavo nasilja v pristanišču ob Črnem morju in sojenje odgovornim za tragedijo. Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton je sprte strani v današnji izjavi za javnost pozvala, naj se v čim večji meri vzdržijo nasilja. Kot je poudarila, tragedije v Odesi ne bi smeli izkoristiti za še več sovraštva, delitev in nasilja temveč bi to moral biti povod za skupno iskanje poti za izhod iz krize.

Rusija odgovornost za izbruh nasilja v tem ukrajinskem mestu pripisuje prozahodno usmerjenim oblastem v Kijevu in ukrajinskim nacionalistom.

Nasilje v Ukrajini se je včeraj širilo tudi na jug države.

Odesa, ki ima okoli milijon prebivalcev, je bila doslej obvarovana pred nemiri, ki pretresajo vzhod države. Mesto leži na meji z Moldavijo, kjer leži samooklicana Pridnestrska republika, v kateri so nameščene ruske sile.