V predmestju Stockholma goreli avtomobili

Vzrok za izgrede na obrobju švedske prestolnice je menda smrt moškega, ki ga je pred nekaj dnevi ustrelila policija.

Objavljeno
20. maj 2013 18.09
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si

Stockholm - V okrožju Husby, predmestju glavnega švedskega mesta Stockholm, se je v noči na ponedeljek skupina mlajših protestnikov spopadla s policijo. Zagorelo je okoli 100 avtomobilov, trije policisti so bili ranjeni.

Mladinska organizacija Megafonen je za švedski časopis The Local povedala, da so izgredi povezani s smrtjo 69-letnega moškega, ki ga je policija pred nekaj dnevi ustrelila, potem ko je policistom grozil z mačeto.

Lars Byström, predstavnik stockholmske policije, je povedal, da so se izgredi začeli okoli 22. ure, ko se je med 50 in 60 mladih zbralo v okrožju Husby. Ko so prispeli policisti, so jih mladi začeli obmetavati s kamenjem in začeli zažigati avtomobile. Zagorelo je v več garažah, poškodovan je bil tudi nakupovalni center. Policija je iz varnostnih razlogov evakuirala okoli 50 tamkajšnjih prebivalcev.

69-letni moški iz Husbyja je pod streli policije padel 14. maja. Policija je sporočila, da policisti niso imeli izbire, saj jim je grozil z mačeto. V uradno razlago pa številni dvomijo. »Bil je star. Oborožen je bil le z nožem, na drugi strani pa je bila skupina posebej izšolanih oboroženih policistov. So ga morali res ubiti,« se sprašuje sosed pokojnega.

Policija med nočnimi izgredi ni aretirala nikogar, je pa napovedala aretacije v prihodnjih dneh, ko bodo z zasliševanjem prič in pregledovanjem posnetkov varnostnih kamer zbrali dovolj dokazov.