V regiji Xinjiang znova krvavo

Na območju, kjer živi okoli devet milijonov muslimanskih Ujgurov, je znova izbruhnilo nasilje. Umrlo je vsaj 12 ljudi.

Objavljeno
28. februar 2012 18.14
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Nasilje je danes znova pretreslo Xinjiang, kitajsko pokrajino na severozahodu države. Po poročanju kitajskih državnih medijev je skupina »izgrednikov«, oborožena z noži, v okrožju Yecheng ubila deset ljudi. Policija je na nasilje odgovorila s streli, zaradi katerih sta izgubila življenje dva napadalca.

Državna tiskovna agencija o okoliščinah incidenta ne poroča, tako da ni jasno, kakšen je bil povod za nasilje.

V pokrajini Xinjiang, kjer živijo Ujguri, so v preteklih letih večkrat izbruhnili nemiri. Muslimanska manjšina, ki govori različico turškega jezika, uradnemu Pekingu očita politiko, s katero duši njihovo kulturno in versko avtonomijo.

Kitajska je verska trenja v pokrajini, bogati z nafto in plinom, v zadnjih letih poskušala omiliti z velikimi naložbami v tamkajšnje gospodarstvo in razvoj. Prav tako je močno okrepila varnostne sile, v prihodnjih tednih pa namerava tja napotiti še dodatnih 8000 policistov.

Peking ne priznavam, da je nasilje posledica represije nad muslimansko manjšino, pač pa za izgrede krivi verski ekstremizem in povezovanje tamkajšnjih prebivalcev s teroristi. Najhujše nasilje v regiji je izbruhnilo leta 2009, v katerem je izgubilo življenje skoraj 200 ljudi, predvsem pripadnikov hanske večine.