V rokah skrajnežev domnevno še osem nigerijskih deklic

Prebivalci vasi Warabe poudarjajo, da so povsem izpostavljeni napadom islamistične skupine.

Objavljeno
06. maj 2014 20.44
US-NIGERIA-ARREST-KIDNAP
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Abuja - Iz zvezne države Borno na severu Nigerije znova poročajo o ugrabitvi deklic, ki so jih v vasi Warabe domnevno zajeli pripadniki skrajne islamistične skupine Boko Haram. O novih ugrabitvah poročajo dan po tem, ko je vodja skupine prevzel odgovornost za ugrabitev 200 šolark pred tremi tedni.

»Hodili so od vrat in vrat in iskali dekleta. Na silo so odvedli osem deklet, starih med 12 in 15 let,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Abdullahi Sani, eden od prebivalcev kraja Warabe. Po napadu, za katerim po njegovih besedah stojijo pripadniki Boko Harama, je skupaj z družino pobegnil v bližnje mesto. Ubit ni bil nihče, kar je po njegovem »presenetljivo«, so pa požgali del vasi.

Po napadu je v sosednje mesto Gwoza pobegnil tudi Peter Gambo, ki je zatrdil, da kljub pritiskom, vlada še ni poskrbela za zaščito. »Tu ni nobene varnosti. Če se napadalci odločijo, da poberejo naša dekleta, jih nihče ne more ustaviti.«

Ugrabitve osmih deklet policija po poročanju AFP uradno ni potrdila.

Pozivi k osvoboditvi deklet

Ugrabitev več kot 200 šolark - po nepotrjenih podatkih se je bilo nekaj deklet prisiljenih poročiti z ugrabitelji, nekaj drugih pa so prepeljali v Kamerun in Čad - medtem še vedno odmeva po svetu. Iz ugledne kairske univerze Al Azar so sporočili, da je ugrabitev deklet povsem v nasprotju z nauki islama in pripadnike Boko Haram pozvali, naj jih izpustijo.

Odzvali so se tudi Združeni narodi, ki so opozorili, da bi grožnje s prodajo deklet v suženjstvo lahko spadale pod zločine zoper človeštvo. »Globoko smo zaskrbljeni nad nezaslišanimi trditvami, ki jih je v včerajšnjem videu izrekel voditelj Boko Haram v Nigeriji. V njem predrzno trdi, da bodo šolarke, ki jih označuje za 'sužnje', 'prodali na trgu' in jih 'poročili',« je povedal Rupert Colville, predstavnik visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay. Ugrabitev obsojajo. »Storilce svarimo, da mednarodno pravo v celoti prepoveduje suženjstvo in spolno suženjstvo. V nekaterih okoliščinah gre za zločine zoper človeštvu. Dekleta je treba nemudoma in nepoškodovana vrniti družina,« je še povedal.

Kot smo že poročali, Nigerija že tedne protestira zaradi ugrabitve več kot 200 deklet, ki so jih sredi aprila iz šole v državi Borno na severu Nigerije odpeljali pripadniki skrajne islamistične skupine Boko Haram.

Množična ugrabitev deklet in neuspeh nigerijske vojske, da bi jih rešili, sta sprožila ogorčenje in demonstracije, razjarjeni protestniki pa nigerijskega predsednika Goodluck Jonathana obtožujejo, da mu za dekleta in njihovo usodo ni mar.

Predsednik je priznal, da so lahko državljani upravičeno jezni zaradi počasnega napredka pri reševanju deklet, obenem pa zagotovil, da bodo šolarke rešili.