V roke islamistov padlo že drugo iraško mesto

Pripadniki skrajnega sunitskega gibanja so že prevzeli nadzor tudi nad mestom Tikrit, prestolnico province Saladin.

Objavljeno
11. junij 2014 10.15
Posodobljeno
11. junij 2014 10.15
IRAQ-UNREST
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Bagdad − Pripadniki skrajnega sunitskega gibanja Islamska država Irak in Levant (ISIL), ki so včeraj prevzeli nadzor nad drugim največjim iraškim mestom Mosul, napredujejo pri osvajanju mest na severu in v osrednjem delu države − po navedbah lokalnih oblasti so tako že prevzeli nadzor tudi nad mestom Tikrit, prestolnico province Saladin, ki leži približno na polovici poti med Bagdadom in Mosulom. Poleg tega o hudih spopadih med varnostnimi silami in islamisti poročajo tudi iz okolice mesta Samara, piše AFP.

»Celoten Tikrit je v rokah skrajnežev,« je sporočil predstavnik policije v provinci Saladin. Kot je povedal, so pripadniki Isila mesto − domači kraj pokojnega iraškega diktatorja Sadama Huseina − napadli s severa, zahoda in juga. Osvobodili so kakih 300 zapornikov, po neuradnih informacijah pa jim uspelo zavzeti tudi vojaško oporišče južno od mesta.

Spopadi med islamisti, ki so v ponedeljek sprožili ofenzivo, v okviru katere so najprej prevzeli nadzor nad celotno provinco Ninive na severu države, in iraškimi varnostnimi silami se danes nadaljujejo v kraju Rašad nedaleč od mesta Kirkuk. Pripadniki ISIL so po poročanju AFP napredovali tudi v mestu Baidži, kjer se nahaja največja rafinerija nafte v državi. Varujejo jo 250 varnostnikov, po poročanju predstavnikov tamkajšnjih varnostnih sil pa se skrajneži poskušajo s plemenskimi voditelji pogoditi, da bi se varnostniki prostovoljno umaknili. Anonimni vir je dejal, da so pripravljeni zapustiti rafinerijo, če jim ISIL omogoči varen odhod.

Skrajno sunitsko gibanje, ki deluje tudi v Siriji, je že januarja prevzelo nadzor nad Faludžo blizu Bagdada. Gibanje ISIL, ki ga vodi Abu Bakr al Bagdadi, je, ne le v Siriji in Iraku, ampak tudi na Zahodu pritegnilo številne privržence. Eden od njih je domnevno tudi 29-letni francoski državljan, ki se je leto dni v Siriji boril na strani ISIL, nato pa izpeljal nedavni teroristični napad na judovski muzej v Bruslju.

Iraška vojska se je na ofenzivo islamskih skrajnežev odzvala z letalskimi napadi. Med drugim so vojaški helikopterji napadli upornike v provinci Saladin, piše STA.

Na sto tisoče ljudi beži iz Mosula

Prebivalci drugega največjega iraškega mesta Mosul, ki so ga včeraj zavzeli pripadniki Isila, medtem množično zapuščajo svoje domove. Po poročanju britanskega BBC je mesto zapustilo že 500.000 ljudi, med njimi tudi pripadniki iraških varnostnih sil. »Vojaki so odvrgli orožje, se preoblekli, zapustili vojaška vozila in odšli,« je za AFP povedal Mahmud Nuri, eden od prebivalcev, ki se je prav tako odločil za beg.

Prebivalci Mosula so povedali, da po mestu vihrajo uporniške zastave. Ko so pripadniki Isila zasedli mesto, so prebivalcem po zvočnikih sporočili, da so jih prišli osvobodit. Številne policijske postaje so izginile v ognjenih zubljih, več sto priprtih so izpustili. »Razmere v mestu so kaotične, nikogar ni, ki bi nam pomagal. Strah nas je,« je po poročanju BBC dejal eden od vladnih uslužbencev Um Karam.

Begunci se umikajo predvsem v iraško avtonomno regijo Kurdistan, kjer oblasti že pripravljalo begunska taborišča, premier regije Nečirvan Barzani pa je na ZN naslovil prošnjo za pomoč. Iraški premier Nuri Al Maliki pa je v luči dogajanja iraški parlament že včeraj prosil, naj razglasi izredno stanje. Poslanci naj bi o tem odločali jutri.