V Rusiji na muhi 
otroci oligarhov

Za osebno varnost največ denarja namenjajo bogataši v Moskvi, Nižnem Novgorodu in Sočiju, manj pa v Sankt Peterburgu.

Objavljeno
09. maj 2011 10.22
ruska policija (slika je simbolna)
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V Rusiji sta v zadnjem času odmevali dve ugrabitvi otrok bogatih staršev, zaradi katerih se je pod drobnogledom znašlo vprašanje osebne varnosti v družinah milijarderjev s prestižne moskovske Rubljovke. »Ugrabitve v naši državi imajo izjemno kaotičen, vendar zelo brutalen značaj. Ni naključje, da veliko naših bogatašev svoje otroke pošlje v tujino,« je o vse bolj skrb vzbujajočem dogajanju povedal kriminalni psiholog Mihail Vinogradov. Po besedah Julije Ponomarjove, podpredsednice varnostnega podjetja Alfa-Inform group, za osebno varnost največ denarja namenjajo bogataši v Moskvi, Nižnem Novgorodu in Sočiju, manj pa v Sankt Peterburgu in bolj oddaljenih ruskih pokrajinah.

Že kratek skok v elitna moskovska nakupovalna središča, klube in restavracije da vedeti, da ruski oligarhi niti koraka ne naredijo brez spremstva osebnih telesnih stražarjev. Doslej so bili na muhi ugrabiteljev predvsem tisti, ki so obogateli med divjo privatizacijo v devetdesetih letih, dandanes pred njimi ni varen noben oligarh. Dokaz je nedavno izginotje dediča 560 milijonov evrov vrednega podjetja za protivirusno programsko opremo Laboratorij Kasperski, ki ga je ustanovil Jevgenij Kasperski, eden redkih ruskih bogatašev s premoženjem brez sumljivega porekla.

Za Ivana Kasperskega so ugrabitelji zahtevali tri milijone evrov odkupnine, vendar nikoli ni bila izplačana, saj so ga rešili med posebno policijsko operacijo. Zadržali so pet domnevnih ugrabiteljev, ki jim grozi do 15 let zapora. »Logika je zelo preprosta. Ugrabiteljem gre samo za denar, veliko bogatašev pa bo plačalo odkupnino in sploh ne bo obvestilo policije,« pojasnjuje Ponomarjova, ki poudarja, da se je povpraševanje po osebnih telesnih stražarjih v Rusiji močno povečalo. To je odgovor na naraščanje kriminala, ki je posledica gospodarske krize, iz katere se Rusija kljub nasprotnim zagotovilom oblasti še ni izkopala.

Bolj tragično se je končala ugrabitev 16-letne Viktorije Tesljuk, hčerke Roberta Tesjuka, generalnega direktorja podjetja za proizvodnjo nafte Arman, ki je skupna družba Lukoila, Shella in Sinopeca s sedežem v Kazahstanu. Po več kot mesec dni dolgem izginotju so njeno iznakaženo truplo našli ob cesti proti mestu Taldom, kakih sto kilometrov severno od ruske prestolnice. O znesku odkupnine se ni govorilo, prav tako še vedno ni povsem jasen resnični motiv ugrabitve. Morda je šlo za maščevanje očetovih nekdanjih poslovnih partnerjev, poskus pridobitve informacije o njegovih bančnih računih ali za povsem naključen dogodek, so pri policiji nanizali različne scenarije.

. »Osebni varnosti se najbolj posvečajo tisti, ki so obogateli na sporen način,« je povedal neimenovani učitelj angleščine v ruski direktorski družini, kjer poučuje dva otroka. Po njegovih besedah iz varnostnih razlogov ne smeta uporabljati javnega prevoza, na javne dogodke pa ju vedno spremljajo trije varnostniki.