V Rusiji se nadaljuje sojenje aktivistu Navalnemu

Aleksej Navalni ves čas trdi, da gre za politično gonjo, ki jo je proti njemu sprožil ruski predsednik Vladimir Putin.

Objavljeno
24. april 2013 13.18
RUSSIA-POLITICS-TRIAL-RIGHTS
Mo. Z., Mo. B., Delo.si, STA
Mo. Z., Mo. B., Delo.si, STA

Moskva - V Rusiji se danes nadaljuje sojenje opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu, ki je obtožen poneverbe v poslu z lesom iz leta 2009, ko je bil svetovalec guvernerja ruske regije Kirov. Navalni sicer trdi, da gre za politično gonjo, ki jo je proti njemu sprožil ruski predsednik Vladimir Putin.

»Primer je politično motiviran ... gre za politično maščevanje,« je dejal Navalni pred sodiščem.

Sojenje poteka v kraju Kirov, ki leži kakih 900 kilometrov od Moskve, 36-letnemu Navalnemu pa, če ga bo sodišče spoznalo za krivega, grozi do deset let zapora.

Sojenje se je začelo 17. aprila, a so ga takrat takoj prekinili, saj je obramba zahtevala več časa za pripravo zagovora.

Obramba je danes zahtevala, da se zadeva vrne na tožilstvo, češ da so preiskovalci zagrešili vrsto nepravilnosti, obtožnica pa po njeni oceni vsebuje tudi nasprotujoče si informacije.

Sojenje je danes spremljalo okoli sto novinarjev in opozicijskih aktivistov.

Navalni se je na protestih proti Putinu doslej izkazal kot najbolj prodoren in viden opozicijski voditelj, ki je v stiku z ljudmi.

V začetku aprila je napovedal, da bi rad postal predsednik Rusije, saj si želi sprememb v državi, kjer na milijone ljudi kljub neizmernemu bogastvu z nafto in zemeljskim plinom živi v revščini. A tudi pogojna kazen bi mu lahko kandidaturo preprečila.

Toda Navalni se ne misli vdati. »Če mislite, da bom prestrašen in da bom molčal, potem se motite,« je dejal predsedniku sodišča, ki ga je ukoril zaradi besed, da so Putin in njegova vlada korumpiran, »okupacijski režim«.