V samomorilskem napadu v Dagestanu več mrtvih

Ruska vojska je na napad odgovorila s protiteroristično akcijo in zatrdila, da je našla odgovorne za napad.

Objavljeno
14. februar 2013 16.57
policija
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − V samomorilskem bombnem napadu v ruski republiki Dagestan na severu Kavkaza so po pisanju Slovenske tiskovne agencije življenje izgubili napadalec in štirje policisti, šest policistov pa je bilo težje ranjenih. Ruska vojska je na napad odgovorila s protiteroristično akcijo in zatrdila, da je našla odgovorne za napad.

Napadalec je bombo detoniral, ko je policija na kontrolni točki blizu mesta Hasavjurt zaustavila njegov avto, v katerem je bilo 120 kilogramov eksploziva TNT.

V eksploziji je nastal krater s premerom štiri metre in globino 1,5 metra, so sporočili preiskovalni organi.

Ruska vojska je v odgovor na napad izvedla protiteroristično akcijo v vasi Mičurino. V uro trajajočem boju je bilo ubitih šest upornikov in pripadnik varnostnih sil, piše STA.

Odgovornosti za napad sicer ni prevzel še nihče.

V Dagestanu, ki je že leta prizorišče oboroženih spopadov med islamističnimi uporniki in ruskimi varnostnimi silami, so bombni napadi pogosti. Leta 2011 je bilo po pisanju STA v spopadih ubitih več kot sto pripadnikov varnostnih sil.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno dejal, da morajo aktivnosti ekstremistični organizacij kar najostreje prekiniti. V ruskem Sočiju, ki meji na Kavkaz, bodo namreč prihodnje leto potekale zimske olimpijske igre. Ruske oblasti so zato v Dagestan že pred nekaj časa napotile 30.000 vojakov, dodaja STA.