Žrtev potresov v Iranu vse več, mrtvih že prek 180

V silovitem tresenju tal je bilo ranjenih okoli 1300 ljudi, nastala pa je tudi precejšnja gmotna škoda.

Objavljeno
11. avgust 2012 17.12
Posodobljeno
11. avgust 2012 17.19
reut*IRANIAN MAN CRIES AFTER VISITING SISTERS DE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Teheran − Severozahod Irana sta danes stresla dva silovita potresa, v katerih je po zadnjih podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva umrlo najmanj 180 ljudi, okoli 1300 je poškodovanih. Tresenje tal je povzročilo tudi precejšnjo paniko.

Potresa v bližini mesta Tabriz sta imela po ocenah teheranskega seizmološkega centra magnitudi 6,2 in 6 po Richterjevi lestvici, po podatkih ameriškega geološkega inštituta pa sta bila še močnejša − ocenili so ju namreč z magnitudama 6,4 in 6,3. Po podatkih teheranskega seizmološkega centra je prvi potres območje stresel nekaj pred peto uro popoldne po lokalnem času. Njegov epicenter je bil le 60 kilometrov od Tabriza, na globini desetih kilometrov. Drugi potres je območje stresel enajst minut za prvim, sledilo pa jima je še 17 šibkejših popotresnih sunkov, med njimi najmočnejši z magnitudo 4,7.

Poleg žrtev in panike je tresenje tal povzročilo tudi precejšnjo gmotno škodo. Po besedah iranskih oblasti so namreč poškodovana številna mesta, med njimi Tabriz, Ahar, Varzakan, Mehraban in Heris. Šestdeset okoliških vasi je po njihovih besedah uničenih med 60 in 80 odstotki, štiri vasi pa povsem. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja reševalnih operacij pri Rdečem polmesecu Mahmud Mozafar, so nekatere vasi odrezane, zato lahko z njimi komunicirajo le prek radijskih postaj, a so se proti njim že napotili helikopterji in reševalci.

Iran sicer leži v bližini več tektonskih prelomnic, zato so (tudi rušilni) potresi na njegovem ozemlju razmeroma pogosti. Najbolj uničujoč in smrtonosen je bil potres z magnitudo 6,6, ki je mesto Bam na jugu države stresel decembra 2003, pri čemer je umrlo 31.000 ljudi − približno četrtina tamkajšnjih prebivalcev.