V Siriji se kljub pozivom k miru kopičijo žrtve

Organizacija Human Rights Watch je sporočila, da sirske varnostne sile v mestu Al Kusair uporabljajo taktiko iz Homsa.

Objavljeno
22. marec 2012 17.27
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Damask − Kljub včerajšnji potezi varnostnega sveta Združenih narodov, ki je sprejel izjavo o Siriji, s katero je potrdil mirovni načrt posebnega odposlanca Arabske lige in Združenih narodov Kofija Anana, se v Siriji nadaljujejo srditi spopadi med privrženci režima predsednika Bašarja al Asada in opozicijo.

Po podatkih aktivistov in opazovalcev je danes tako umrlo najmanj 62 ljudi, med njimi deset civilistov, ki so z avtobusom poskušali pobegniti v Turčijo. Avtobus, na katerem so bili predvsem ženske in otroci, so po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ustavili v bližini mesta Sermin v provinci Idlib. Pred tem je bil v napadu na mesto Semin ubit 17-letnik, več ljudi pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žrtve so danes zabeležile tudi režimske sile. Po podatkih observatorija je bilo v napadih na vojaško nadzorno točko v regiji Latakia tako ubitih pet vojakov.

HRW: sirska vojska znova izrablja taktiko iz Homsa

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je danes sporočila, da sirske varnostne sile v mestu Al Kusair v bližini meje z Libanonom uporabljajo taktiko iz Homsa, torej bombardirajo stanovanjske soseske, v mesto pošiljajo ostrostrelce in napadajo civiliste, ki poskušajo pobegniti. Po njihovih podatkih so vladne sile tovrstno taktiko uporabile tudi v mestu Idlib.

Svobodna sirska vojska ustanovila vojaški svet

Uporniška Svobodna sirska vojska pa je danes preko video posnetka, ki so ga objavili na spletu, sporočila, da so ustanovili poseben vojaški svet, ki bo usklajeval vojaške operacije v okolici sirske prestolnice Damask. Hkrati so vojake, ki še vedno služijo al Asadovi vojski, pozvali, naj se jim pridružijo.