V Siriji se obeta »bitka vseh bitk«

Zaradi brušenja nožev je Washington izrazil bojazen pred novim pokolom.

Objavljeno
27. julij 2012 10.31
Posodobljeno
27. julij 2012 10.54
FILES-SYRIA-CONFLICT-ISLAM-MILITANT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Tako sirski uporniki kot vojaške sile, zveste predsedniku Bašarju al Asadu, se v Alepu mrzlično pripravljajo na odločilno bitko. Varnostni vir je za francosko tiskovno agencijo AFP namreč povedal, da bi se lahko ofenziva začela že danes.

Režim je v zadnjih dneh v mesto tako poslal številne vojake, z njimi pa še okoli sto tankov. V bitko se bodo najverjetneje vključili tudi helikopterji, ki so po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice več sosesk v Alepu obstreljevali že ponoči.

Na ofenzivo se sicer pripravljajo tudi uporniki. Po nekaterih ocenah se je približno 2000 borcem v Alepu pridružilo še med 1500 in 2000 upornikov, ki na ulice nameščajo pregrade, v šolah in mošejah pa vzpostavljajo zasilne bolnišnice. Po besedah polkovnika Abdela Džabarja al Okaidija, enega od poveljnikov uporniške Svobodne sirske vojske, veliko ofenzivo pričakujejo vsak čas.

Tudi državni časnik Al Vatan napoveduje »bitko vseh bitk«. »Alepo bo zadnja bitka sirske vojske, ki bo zatrla teroriste, zatem pa se bo Sirija izvlekla iz krize,« so zapisali.

ZDA v strahu pred novim pokolom

Zaradi tovrstnega brušenja nožev je Washington izrazil bojazen pred novim pokolom. Kot je povedala tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland, se zdi, da se režim pripravlja ravno na to dejanje. »Gre za še en obupan poskus režima, da bi ohranil nadzor, zato nas močno skrbi, česa so sposobni v Alepu,« je dodala.

Kljub temu strahu pa State Department vztraja pri svoji odločitvi o zagotavljanju le nesmrtonosne pomoči sirskim upornikom, ki si že 16 mesecev prizadevajo, da bi strmoglavili Asadov režim. »Menimo, da prilivanje dodatnega olja na ta ogenj ne bi reševalo življenj. Poslužujemo se nesmrtonosnih ukrepov in podpiramo sirsko opozicijo,« so sporočili.