V spopadih v Bengaziju ubitih 16 ljudi

Spopadi so izbruhnili, ko so tri islamistične skupine napadle vojašnico elitnih enot, ki podpirajo odpadniškega generala.

Objavljeno
02. junij 2014 17.57
LIBYA-POLITICS-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bengazi - V silovitih spopadih med islamisti in silami odpadniškega libijskega generala v Bengaziju je bilo danes ubitih najmanj 16 ljudi. V drugem največjem libijskem mestu se širi strah pred izbruhom vsesplošnega oboroženega spopada, bolnišnice pa so pozvale ljudi, naj darujejo kri.

Predstavniki dveh bolnišnic v mestu, kjer se je rodil ljudski upor, ki je z oblasti odnesel samodržca Moamerja Gadafija, so sporočili, da je bilo v spopadih ubitih najmanj 11 vojakov in pet civilistov, 26 pa je bilo ranjenih.

Po navedbah poveljnika zračnih sil so spopadi izbruhnili, ko so tri islamistične skupine napadle vojašnico elitnih enot, ki podpirajo odpadniškega generala Halifo Haftarja. Vojska je položaje islamistov napadla s helikopterji.

Današnji spopadi v Bengaziju so bili najbolj krvavi po operaciji, ki jo je sredi maja proti islamistom sprožil upokojeni general Halifa. Takrat je bilo ubitih 76 ljudi.

Spopadi so povzročilo paniko v mestu, bolnišnice so pozvale ljudi, naj darujejo kri, zdravniki pa so pozvali borce, naj prizanesejo civilistom. Spričo nasilja so zaprte šole, zaradi česar so morali preložiti zaključne izpite. Zaprte so tudi številne trgovine in podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.