V Srbiji danes stavkajo

Glavna zahteva je umik predlagane spremembe zakona o delu ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Objavljeno
17. julij 2014 10.34
SERBIA-KOSOVO/
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA

Beograd − Več tisoč članov dveh srbskih vodilnih sindikatov se je danes udeležilo protestnega shoda v središču Beograda. Protest je uperjen proti predlaganim spremembam zakona o delu ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki naj bi jih parlament sprejel še danes, piše Slovenska tiskovna agencija.

Zveza samostojnih sindikatov in sindikat Neodvisnost sta danes sicer pozvala k splošni stavki, a delavci poziva niso upoštevali. Sindikata, ki v obeh novelah zakonov vidita še dodatno zmanjšanje pravic delavcev, sta za 27. julija napovedala nadaljevanje protestov. Takrat bo namreč demonstriral tudi policijski sindikat.

Sindikati so tudi napovedali, da bodo začeli zbirati podpise za referendum o umiku predlaganih sprememb omenjenih zakonov, piše STA.

Z novelo zakona o delu bi črtali določene dosedanje pravice delojemalcev, kot je na primer dodatek na delovno dobo, ki jo delodajalec mora plačati, četudi je bil delavec pred tem zaposlen pri drugem delodajalcu. Z novelo pokojninskega zakona bi se starost za upokojitev za ženske zvišala na 65 let.

Vlada premiera Aleksandra Vučića želi s spremembami spodbuditi zaposlovanje. A noveli je v parlamentu kritizirala tudi opozicija, čeprav so ju podprli gospodarski strokovnjaki, dodaja STA.