V Srbiji dogovor o novi vladi in podpori Tadiću

Doslej vladajoči demokrati in socialisti so po nedeljskih volitvah dosegli dogovor, da bodo sodelovali tudi v prihodnje.

sre, 09.05.2012, 16:11

Beograd - Prav tako so demokrati (DS) in socialisti (SPS) izrazili podporo predsedniku Borisu Tadiću (DS) v drugem krogu predsedniških volitev 20. maja, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili iz Demokratske stranke.

V Srbiji je tako konec negotovosti po parlamentarnih volitvah, na katerih je sicer največ glasov pobrala Srbska napredna stranka (SNS) nacionalista Tomislava Nikolića. Stranka Nikolića, ki se bo s Tadićem pomeril v drugem krogu predsedniških volitev, bo tako ostala v opoziciji.

K dogovoru o prihodnjem političnem sodelovanju je poleg liste okoli Tadićeve DS Izbira za boljše življenje pristopila koalicija okoli SPS, ki jo sestavljata še upokojenska stranka (PUPS) in Enotna Srbija (JS). Sklenili so ga Tadić, predsednik SPS Ivica Dačić ter predsednika PUPS Jovan Krkobabić in JS Dragoslav Marković, navaja beograjska tiskovna agencija Beta.

Kot so se še dogovorili, bodo vsa kadrovska vprašanja o oblikovanju organov oblasti in lokalnih samouprav predmet nadaljnjih pogovorov po drugem krogu predsedniški volitev, sicer pa si bodo prizadevali za oblikovanje parlamentarne večine v srbski skupščini, kot tudi v lokalnih skupščinah, v skupščini v Beogradu in Vojvodini.

Tako še ni bilo govora o razdelitvi ministrskih stolčkov, a srbski mediji že več dni poročajo, da bo položaj premiera pripadel Dačiću, da si obeta omenjeni položaj, pa je v ponedeljek napovedal tudi sam. Poleg tega naj bi njegova stranka zahtevala notranje ministrstvo in vodenje obveščevalne službe, pa tudi ministrstva za infrastrukturo, energijo in zdravje.

Tovrstne zahteve je podpredsednik DS Dragan Šutanovac danes zanikal. Kot je dejal, Dačić ni zahteval premierskega stolčka, prav tako pa po njegovih besedah SPS ni izsiljevala DS. Po njegovih besedah nobena stranka ni zahtevala določenih ministrstev ali predlagala svojih kandidatov za ministre.

Sicer pa bi lahko današnji dogovor zelo okrepil možnosti Tadića za zmago v drugem krogu predsedniških volitev. Tadić je med drugim že tudi dobil podporo liberalnih demokratov (LDP), ki so na volitvah dobili 20 poslanskih mandatov. A kljub temu naj bi izid volitev ostajal odprt.

V prvem krogu volitev je Tadić prejel 26,7 odstotka glasov, Nikolić pa 25,5 odstotka. To pomeni, da je Tadić v prednosti za okoli 13.000 glasov, še piše STA.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se