V središču Kijeva zavrelo

Tisoče protestnikov je policistom kljubovalo več ur in dokazalo, da ne nameravajo kloniti pod pritiski vlade.

Objavljeno
11. december 2013 10.04
UKRAINE
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Razmere v središču Kijeva, kjer od konca novembra potekajo protivladni protesti, so se danes ponoči s posredovanjem posebnih policijskih enot Berkut znova zaostrile, a do hujšega izbruha nasilja ni prišlo, prav tako pa policija s posredovanjem ni dosegla prav veliko.

Okoli 2. ure zjutraj po krajevnem času je več tisoč policistov obkolilo tabore protestnikov, začelo podirati barikade in počasi prodirati proti Trgu neodvisnost. Po poročanju portala Kyiv Post so se protestniki prerivali s policijo in jo poskušali zadržati. Policisti so proti protestnikom uporabili pendreke, ti pa so jim odgovorili s palicami in na policiste zlivali ledeno vodo. Več ljudi je bilo ranjenih, po trditvah policije so jih 11 aretirali.

Policisti, ki so zjutraj še vedno budno nadzorovali razmere v Kijevu, so za AFP povedali, da ne nameravajo razgnati protestnikov, njihov glavni cilj je bilo osvoboditi ulico Kreščatik in jo znova odpreti za promet. »Vse skupaj hočem pomiriti: nikogar ne bomo razgnali,« je prek spletne strani sporočil notranji minister Vitalij Zaharčenko. »Nihče ne krati pravice državljanov do miroljubnih protestov,« je dodal.

Število protestnikov z jutrom začelo naraščati

Tisoče protestnikov je policistom kljubovalo več ur in dokazalo, da ne nameravajo kloniti pod pritiski vlade. Sčasoma se je namreč sotrpinom na kijevskem osrednjem trgu pridružilo več tisoč novih protestnikov. Policijskemu kordonu so se po robu postavili s človeško verigo in jim preprečili, da bo zavzeli mestno hišo, ki jo je prejšnji teden okupiralo okoli 200 opozicijskih aktivistov. Po deveturnem merjenju moči so se varnostne sile umaknile iz epicentra protestov, kar so demonstranti navdušeno pozdravili in začeli znova postavljati pregrade.

Zbrano množico so z odra bodrili govorci. »Kijevo, dvigni se! Samo skupaj si bomo izborili pravico do življenja v svobodni državi,« so odmevale besede boksarskega zvezdnika in vodje opozicijske stranke Udar Vitalija Klička. »Tega ne bodo odpustili. Tu se bodo zbrali milijoni in režim bo padel,« pa je v govoru zatrdil Arsenij Jatsenjuk iz stranke Batkivščina zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko. Pozval je k shodu milijonov in dodal, da je Janukovič pljunil v obraz Združenim državam Amerike in Evropski uniji.

Nočno posredovanje policije sta sicer že obsodila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki je včeraj pripotovala v Ukrajino, in ameriški državni sekretar John Kerry. »Ta odziv ni ne sprejemljiv ne v skladu z demokracijo,« je povedal. »Še vedno sem v Kijevu. Sinoči sem bila med vami na trgu Maidan (Trgu neodvisnosti). Navdušila me je vztrajnost ukrajinskih demonstracij za evropsko prihodnost države. Nekaj ur pozneje z žalostjo opazujem policijo, ki na silo odstranjuje miroljubne protestnike iz središča Kijeva. Oblastem se ni bilo treba pod krinko noči spopasti z družbo,« pa je danes zjutraj zapisala Ashtonova. Pozneje je obsodila uporabo sile proti proevropskim demonstrantom.