V Strasbourgu obsodba Ukrajine zaradi kršenja pravic nekdanjega ministra

Za aretacijo Jurija Luceka leta 2010 ni bilo nobenega utemeljenega razloga.

Objavljeno
03. julij 2012 18.59
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Strasbourg - Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes Ukrajino obsodilo zaradi kršenja pravic zaprtega nekdanjega notranjega ministra Jurija Lucenka, sicer zaveznika nekdanje premierke Julije Timošenko. Kijev mu mora zato plačati 15.000 evrov odškodnine.

Sodišče je tako njegovo aretacijo kot pripor označilo za samovoljna, pri čemer je po oceni sodišča šlo predvsem za poskus oblasti kaznovati nekdanjega notranjega ministra, piše Slovenska tiskovna agencija. Po mnenju Strasbourga za njegovo aretacijo leta 2010 ni bilo nobenega utemeljenega razloga, prav tako pa Kijev ni opravil ustreznega nadzora nad zakonitostjo pripora.

Kot je ugotovilo sodišče, je bilo kršenih več Lucenkovih temeljnih pravic, vključno s pravico do svobode in varnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odločitev sodišča ni dokončna in se je mogoče nanjo pritožiti še na veliki senat.

Lucenka, zaveznika nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, so prijeli 26. decembra 2010, sodišče pa ga je 27. februarja letos zaradi zlorabe položaja, poneverb in drugih obtožb obsodilo na štiri leta zapora. Lucenko vse obtožbe zanika in jih označuje za politično motivirane, prorusko vlado v Kijevu pa obtožuje represije.

Po mnenju številnih so oblasti z njegovo obsodbo zadale nov udarec prozahodnim politikom v državi, potem ko so že oktobra lani na sedem let zapora obsodili Timošenkovo zaradi zlorabe pooblastil pri dogovarjanju z Rusijo o ceni zemeljskega plina leta 2009, ko je zasedala premierski položaj.