V streljanju pred Empire State Buildingom dva mrtva in več ranjenih

Streljal je 58-letni dizajner ženskih modnih dodatkov, ki ga je podjetje Hazan Imports pred letom dni odpustilo.

Objavljeno
24. avgust 2012 15.42
Posodobljeno
24. avgust 2012 15.42
Empire State Building
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

New York - V streljanju pred newyorškim Empire State Buildingom sta bila po zadnjih podatkih ubita dva, ranjenih je devet  ljudi; vsi so izven smrtne nevarnosti. Newyorška policija je po več opozorilnih klicih, da je pred nebotičnikom prišlo do streljanja, tja prispela okoli devete ure zjutraj po lokalnem času. Kot so sporočili s pisarne newyorške policije, so strelca ubili. Dodali so, da najverjetneje ni šlo za teroristično dejanje. Območje na 5. aveniji od 34. do 42. ulice proti severu in 34. ulico med avenijo park in 6. avenijo je povsem zaprto.

Newyorški župan Michael Bloomberg je po pisanju Washington Post sporočil, da je bil strelec 58-letni Jeffrey Johnson. Žrtev je bil Johnsonov nekdanji sodelavec iz korporacije Hazan Imports. Sam je takrat delal kot oblikovalec ženskih modnih dodatkov. Po pisanju BBC so Johnsona pred letom dni odpustili, potem ko je za podjetje delal šest let. Z žrtvijo naj bi se takrat večkrat sprla.

Policijski komisar Ray Kelly je povedal, da je videposnetek nadzornih kamer pokazal, da je strelec na koncu orožje usmeril v policista, policija pa je zatem izstrelila 14 krogel in ubila Johnsona.

Strelca so po pisanju ameriških medijev po 5. aveniji lovili varnostniki, ki so priskočili na pomoč policistom. Ti so ga nazadnje ustrelili.

Newyorčan, 22-letni Max Kaplan je za CNN povedal, da je slišal najmanj devet strelov. Ena od prič je za televizijsko postajo Fox 5 News dejala, da je moški streljal vsepovprek.

Legendarni Empire State Building, 102-nadstropni nebotičnik, vsako leto obišče okoli 4 milijone ljudi - gre za enega najbolj turistično obiskanih predelov Manhattna. Do leta 1972, ko so zgradili World Trade Center, je bil najvišji nebotičnik na svetu. Od napadov 11. septembra 2001, ko sta bila najvišja stolpa World Trade Centra porušena, je Empire State Building ponovno najvišji nebotičnik v New Yorku in druga najvišja zgradba v ZDA.