V streljanju v Afganistanu ubili ameriškega generala

Pentagon je potrdil, da je bil v streljanju v vojaški akademiji v Afganistanu danes ubit ameriški general.

Objavljeno
06. avgust 2014 00.21
Afghanistan
De. P., Delo.si, STA
De. P., Delo.si, STA
Washington − Pentagon je potrdil, da je bil v streljanju v vojaški akademiji v Afganistanu danes ubit ameriški general, sicer najvišji ameriški vojaški predstavnik, ki je bil ubit vse od terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah Pentagona je bil ubit tudi napadalec, predvidoma afganistanski vojak.

Streljanje se je zgodilo na vojaški akademiji, ki jo vodi Velika Britanija in kjer se šolajo afganistanski častniki. Akademija leži približno deset kilometrov zahodno od prestolnice Kabul.

Ameriško obrambno ministrstvo je identificiralo napadalca, ki je bil oblečen v uniformo afganistanskega vojaka, in dodalo, da je bil napadalec ubit po tem, ko je začel streljati na svoje kolege.

»Lahko potrdim, da je med žrtvami ameriški general, ki je bil ubit,« je dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Zaradi spoštovanja do sorodnikov ni hotel imenovati generala z imenom in priimkom.

General je najvišji ameriški vojaški predstavnik, ki je bil ubit od napadov 11. septembra 2001, ko je zaradi ugrabljenega letala, ki je trčilo v Pentagon, umrl general podpolkovnik Timothy Joseph Maude.

Kirby je še dejal, da je bilo v napadu ranjenih »do 15« ljudi, a − kot je pojasnil − vsi niso bili Američani. Med ranjenimi je bil tudi nemški general.

Dodal je, da je bil napadalec ubit, čeprav dodatnih informacij o tem, kako se je incident razpletel, ni imel. »Menimo, da je bil napadalec afganistanski vojak,« je dejal.

Prav tako je menil, da gre za osamljen incident in da v tem napadu ne vidi padca zaupanja med članicami koalicije in njihovimi afganistanskimi kolegi, je še poročala AFP.

Talibani v Afganistanu so v odzivu kot junaka označili Afganistanca, ki je streljal na pripadnike mednarodnih sil pod poveljstvom Nata Isaf. »Danes popoldne je afganistanski junak streljal na tuje zavojevalce v vojaški akademiji,« so zapisali v sporočilu.