V Sudan naposled pritekla nafta Južnega Sudana

S tem korakom sta državi, ki ju je močno prizadela izguba zaslužka od prodaje nafte, bližje milijardam dolarjev zaslužka.

Objavljeno
14. april 2013 17.05
SUDAN-SOUTH/
Mo.  B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kartum - Po dogovoru o ponovnem črpanju nafte minuli mesec je ozemlje Sudana že dosegla prva pošiljka surove nafte iz Južnega Sudana, so danes potrdili na sudanskem ministrstvu za nafto. S tem korakom sta državi, ki ju je močno prizadela izguba zaslužka od prodaje nafte, bližje milijardam dolarjev zaslužka.

Podsekretar na sudanskem ministrstvu Awad Abdul Fatah je dejal, da je prva pošiljka nafte na ozemlje Sudana prispela v soboto ter da gre za manjšo preizkusno količino. Po njegovih navedbah so surovo nafto že obdelali ter jo potisnili do izvozne cisterne na sudanski strani.

Ob tem je Fatah izrazil tudi upanje, da bi se v tednu dni nafta lahko začela premikati proti glavnemu naftovodu ter začela približno 45-dnevno pot do izvoznega terminala v sudanskem pristanišču ob Rdečem morju.

Južni Sudan je postal neodvisen od Sudana julija 2011 po desetletjih državljanske vojne, vendar se stranema takrat ni uspelo dogovoriti glede ključnih vprašanj, povezanih z izvozom nafte in mejami.

Sudan je izgubil večino naftnih rezerv, ko je jug postal samostojna država, a Južni Sudan nima lastnih naftovodov, po katerih bi nafto izvozil v tujino. Izguba zaslužka od prodaje nafte je močno prizadela obe državi, ki sta bili aprila lani na robu vojne, a sta se pod pritiskom mednarodne skupnosti vrnili za pogajalsko mizo.

Potem ko je Južni Sudan zaradi spora s severom glede tranzitnih pristojbin januarja lani črpanje prekinil, sta se državi minuli mesec v etiopski Adis Abebi dogovorili o ponovnem črpanju nafte.