V Tuniziji ubili domnevnega morilca opozicijskega voditelja

Umor opozicijskega politika Šokrija Belaida je pred skoraj letom dni sprožil politične nemire.

Objavljeno
04. februar 2014 21.12
TUNISIA-UNREST-POLITICS-BELAID-ASSASSIN
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Tunis - Domnevni morilec tunizijskega opozicijskega voditelja Šokrija Belaida, katerega umor je pred skoraj letom dni sprožil politične nemire v Tuniziji, je bil ubit v policijski raciji, je danes po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal tunizijski notranji minister Lotfi Ben Džedou.

Umor Belaida, ki je bil goreč kritik takrat vladajoče islamistične stranke Ennahda, je bil mejnik za Tunizijo, saj je sprožil nemire in politične boje, ki so se do vsaj zmerne mere umirili šele prejšnji mesec s sprejetjem nove ustave.

»Narodna garda je ubila sedem oboroženih teroristov. Nekateri so že bili identificirani, med njimi so našli tudi Kamela Gadgadija,« je novinarjem povedal Ben Džedou. Tunizijske oblasti so Gadgadija osumile kot morilca Belaida, ki so ga s streli pokončali pred njegovim domom v Tunisu 6. februarja lani.

»To je najboljše darilo, ki smo ga lahko dali Tunizijcem,« je po poročanju STA dejal Ben Jeddou.

Narodna garda je operacijo začela v ponedeljek popoldne in je obkolila hišo v predmestju Tunisa, potem ko je dobila namig, da se v njej nahajajo do zob oboroženi skrajneži. Izbruhnil je strelski obračun, ki je trajal do današnjega jutra. Pri tem je bil poleg skrajnežev ubit policist.

Atentat na Belaida in umor vidnega opozicijskega poslanca Mohameda Brahmija nekaj mesecev kasneje sta sprožila burne obtožbe opozicije na račun vladajoče Ennahde, sicer zmerno islamistične stranke, da ni zmožna obvladati islamističnih skrajnežev, ki so svoj pohod začeli po padcu dolgoletnega tunizijskega diktatorja Zineja El Abidineja Ben Alija.

Ennahda je na oblast prišla na prvih svobodnih volitvah v državi leta 2011 po padcu Ben Alija, ki ga je odnesla arabska pomlad, še piše STA.