V turškem napadu v vasi blizu Iraka ubitih več Kurdov

Tamkajšnje varnostne sile so napad potrdile, a števila žrtev niso želele razkriti.

Objavljeno
29. december 2011 08.36
Posodobljeno
29. december 2011 08.36
Turčija je že v nedeljo izvedla letalsko vojaško operacijo proti pripadnikom Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka.
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Dijarbakir - V današnjem letalskem napadu turške vojske v bližini meje z Irakom je bilo v kurdski vasi Uludere ubitih najmanj 35 ljudi, med katerimi je bilo po poročanju prokurdske agencije Firat tudi nekaj otrok.

Mediji so poročali, da je turška vojska tihotapce, ki so nameravali čez mejo prenesti nekaj dobrin, zamenjala z uporniki Kurdske delavske stranke (PKK), proti katerim je oktobra sprožila vojaško operacijo.

Do napada je prišlo danes ponoči po lokalnem času v provinci Sirnak na jugovzhodu Turčije. Turška vojska je napad potrdila, a hkrati zatrdila, da so njene tarče bili uporniki PKK.

Kot je za prokurdsko televizijo Roj TV povedal Ertan Eris, predstavnik prokurdske Stranke za mir in demokracijo (BDP), je skupina tihotapcev štela 40 ljudi, starih od 16 do 20 let. Čez gorato mejo z Irakom so nameravali pretihotapiti gorivo in sladkor.

Ob iraški meji je tihotapljenje goriva in cigaret po pisanju BBC skoraj vsakodnevno početje. Mejo prečkajo tudi pripadniki PKK, ko izvajajo napade na turške sile. Po tem, ko so oktobra ubili 24 turških vojakov, turška stran odgovarja s kopenskimi in zračnimi napadi.

Pripadniki Kurdske delavske stranke, ki za Turčijo in pretežni del mednarodne skupnosti velja za teroristično organizacijo, se že 27 let borijo za neodvisnost Kurdistana. V nasilju je bilo od leta 1984 ubitih najmanj 45.000 ljudi.