Ukrajinska zastava znova plapola v Slavjansku

Slavjansk, ki so ga uporniki zavzeli 6. aprila, je simbolično srce upora na vzhodu Ukrajine.

Objavljeno
05. julij 2014 09.34
Posodobljeno
05. julij 2014 09.34
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-MILITARY
Mo. B., Ma. F., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. F., Delo.si, STA

Kijev - Ukrajinska vojska je razobesila ukrajinsko zastavo na mestni hiši v Slavjansku, glavni trdnjavi proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine, potem ko so vladne sile danes znova prevzela nadzor v mestu, sta sporočila ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej in načelnik generalštaba vojske Viktor Muženko.

To novico sta prenesla ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku, ki je pred tem ukazal, naj na ta način simbolično potrdijo ponovno zavzetje mesta, ki so ga uporniki zavzeli 6. aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavzetje Slavjanska je pomembno, saj gre za simbolično srce upora na vzhodu Ukrajine. Do slednjega je prišlo med proruskim prebivalstvom po odstavitvi proruskih oblasti v Kijevu februarja letos in posledični ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim.

Vnovična vzpostavitev nadzora v Slavjansku bi lahko pomenila pomemben preobrat v protiteroristični operaciji, ki jo je ukrajinska vojska že pred tedni začela s ciljem ponovne vzpostavitve nadzora v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu države.

Ukrajinski minister: Uporniki zapustili mesto Slavjansk

Večina proruskih upornikov in njihov vodja so pred ukrajinskimi silami zbežali iz mesta Slavjansk, enega od glavnih utrdb proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, je danes po poročanju Slovenske tiskovne agencije sporočil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov na svojem profilu na Facebooku.

Avakov je danes na Facebooku zapisal, da so obveščevalne službe sporočile, da so pred zoro vodja upornikov v Slavjansku Igor Strelkov in velik del upornikov zbežali iz Slavjanska in s tem povzročili zmedo med maloštevilnimi uporniki, ki so ostali v mestu, poroča STA.

Dodal je, da so zbežali v mesto Gorlivka, ki leži okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Slavjanska. Mesto je večinoma v rokah upornikov.

Opazovalka nevladne organizacije Human Rights Watch je na Twitterju potrdila navedbe Kijeva. Kot je zapisala Tatjana Lokšina, so uporniki danes zapustili Slavjansk in odšli proti Kramatorsku. Dejali so, »mesto je padlo, vsi odhajajo«.

Mesto zapustila polovica prebivalstva

Samooklicani župan Slavjanska Volodimir Pavlenko je po poročanju STA potrdil, da so uporniki odšli iz mesta. Iz mesta, ki je večinoma odrezano od dobave vode in elektrike, naj bi sicer odšla že polovica prebivalstva. Ruska državna televizija pa je poročala, da je mesto pod nadzorom ukrajinskih sil, česar pa Pavlenko ni potrdil.

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass je prav tako poročala, da so proruske sile ponoči zapustile Slavjansk, kjer so ponoči potekali siloviti spopadi.

Strelkov, vodja proruskih sil v Slavjansku in »obrambni minister« samooklicane Ljudske republike Doneck je v petek pozval Moskvo k pomoči, ker bo sicer Slavjansk kmalu padel v roke ukrajinskih sil.

Avakov je danes tudi sporočil, da so ukrajinske sile v mestu Artemivsk uničile sedež proruskih separatistov v regiji Doneck.

V petek pa je sporočil, da so znova prevzeli nadzor v mestu Mikolajivka in zajeli kakih 50 ljudi.

V Ukrajini danes morda nova pogajanja

Predstavniki Kijeva, Moskve in proruskih separatistov naj bi se danes sešli na novem krogu pogovorov pod okriljem EU, na katerih bi skušali najti način za končanje nasilja na vzhodu Ukrajine.

Kraja in časa srečanja Porošenko ni navedel, češ da še čaka na potrditev druge strani. Po navedbah nekaterih virov naj bi do srečanja najverjetneje prišlo v Donecku na vzhodu Ukrajine, a po drugi strani so tamkajšnji separatisti dejali, da je Kijev to lokacijo že zavrnil. Vodja tamkajšnjih separatistov je omenjal celo možnost, da bi pogovori potekali v beloruskem Minsku, piše STA.

Gre za srečanje tristranske kontaktne skupine ob posredovanju EU, ki ga zahtevajo zahodni voditelji. Da mora do tega srečanja priti najkasneje do danes, so se v Berlinu v sredo dogovorili zunanji ministri Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije.