V Ukrajini našli mrtvega novinarja in aktivista

Sergijenko je sodeloval pri organizaciji nedavnih protestov v Kijevu.

Objavljeno
06. april 2014 17.33
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Kijev - V bližini ukrajinske vasi Vigrajev so odkrili truplo novinarja in člana nacionalistične stranke Svoboda Vasila Sergijenka, ki so ga dan prej ugrabili, je danes sporočila njegova stranka. Sergijenko je sodeloval pri organizaciji nedavnih protestov v Kijevu, ki so vodili v odstavitev proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

»Na telesu Vasila Segijenka so znaki mučenja: razbili so mu glavo in poškodovali kolena,« je v izjavi zapisala Svoboda in dodala, da so ga tudi večkrat zabodli.

Lokalno tožilstvo je ugrabitev in najdbo truplo potrdilo, dodatnih podrobnosti pa zaradi preiskave, ki je v teku, ni razkrilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Svobode, ki se sklicuje na pričevanja Sergijenkovih sosedov, so njenega člana v petek pred njegovim domom ugrabili trije moški. Po kratkem prerivanju so ga stlačili v avto in odpeljali.

Sergijenku, ki je delal za lokalni nacionalistični časopis Nadrosia, naj bi teden dni pred ugrabitvijo grozili neznanci, stranka Svoboda pa je prepričana, da je smrt povezana z njegovim pisanjem o vplivnih lokalnih poslovnežih, ki jih sicer ni imenoval.