V Ukrajini prvi koraki k spravi

Po odstopu Azarova je ukrajinski parlament s prepričljivo večino podprl ukinitev protiprotestniškega zakona.

Objavljeno
28. januar 2014 06.32
Posodobljeno
28. januar 2014 06.32
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

19:47: Poslanci vrhovne rade bodo o izpustitvi med demonstracijami aretiranih protestnikov razpravljali jutri. Iz urada predsednika Janukoviča so sporočili, da bi aretiranim amnestijo ponudili pod pogojem, da protestniki zapustijo okupirane stavbe in podrejo barikade. Opozicija po drugi strani vztraja pri brezpogojni amnestiji.

18:08: Novinar zunanjepolitične redakcije Branko Soban v rubriki Svet na prepihu tokrat odgovarja na vprašanja o dogodkih, ki zadnje dni pretresajo Ukrajino ter o potezah, ki jih vlečeta tako predsednik Viktor Janukovič kot opozicija.

18:02: Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom v Bruslju zatrdil, da bo dogovor o odkupu ukrajinskih obveznic v višini 11 milijard evrov veljal tudi, če vodenje države prevzame Rusiji nenaklonjena opozicija. Posojilo je namenjeno »ukrajinskemu ljudstvu in ne vladi. Ljudje, povsem običajni ljudje so tisti, ki trpijo,« je zatrdil.

18:00: Vrh EU in Rusije se je ne glede na razmere v Ukrajini končal z razmeroma spravljivimi toni. Ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Evropskega Sveta Herman Van Rompuy in predsednik evropske komisije José Manuel Barroso so največ govorili o konstruktivnem vzdušju, odličnih gospodarskih odnosih, prizadevanju za blaginjo vseh v širši evropski regiji. Več preberite TUKAJ.

17:30: Ukrajinski parlament razpravlja o amnestiji aretiranih protestnikov.

16:55: Wall Street Journal poroča, da je Rusija menda Ukrajini zagrozila, da bi padec vlade zamajal tudi sporazum med Moskvo in Kijevom o odkupu 15 milijard dolarjev ukrajinskih obveznic. Vladimir Putin je za AFP pozneje zatrdil, da dogovor velja tudi, če vodenje države prevzame opozicija.

15:24: Ukrajinski predsednik sprejel odstop premiera in celotnega vladnega kabineta. Azarova bo začasno zamenjal namestnik Sergij Arbuzov, ostali ministri pa bodo svoje delo opravljali do imenovanja nove vlade.

12:20: Ukrajinski parlament je s prepričljivo večino podprl ukinitev protiprotestniškega zakona. Za ukinitev sporne zakonodaje, ki je predvidevala ostre zaporne in denarne kazni za nedovoljene proteste, je v 450-članskem parlamentu glasovalo kar 361 poslancev, samo dva sta bila proti. Svojo odločitev so pospremili z bučnim aplavzom.

10:32: Predsednik stranke Udar Vitalij Kličko je odstop predsednika vlade označil za »prvi korak h končni zmagi«.

10:16: Opozicija se na odločitev premiera še ni odzvala. Tiskovni predstavnik stranke Domovina je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil le, da bodo najprej počakali, da predsednik sprejme odstop.

9:52: Poslanci so izredno sejo začeli s himno in minuto tišine za vse ubite med spopadi na ukrajinskih ulicah. V zadnjih dneh so v incidentih, povezanih s protesti, umrli štirje ljudje.

9:45: Ob začetku izrednega zasedanja ukrajinskega parlamenta je vlada na svoji spletni strani sporočila, da je premier Mikola Azarov po štirih letih odstopil s svojega položaja. »Da bi pripomogel k družbeno političnemu kompromisu in zavoljo mirne rešitve konflikta, sem sprejel osebno odločitev in ukrajinskega predsednika prosil, naj sprejme moj odstop s premierskega položaja,« je v odstopni izjavi, ki jo povzema Kyiv Post, zapisal premier.

Po njegovem trenutne razmere ne ogrožajo le gospodarskega položaja države, ampak vsakega posameznika. »V času spopadov je vlada storila vse, da bi našla mirno rešitev konflikta. Smo in še poskušamo storiti vse, da bi preprečili prelivanje krvi, stopnjevanje nasilja in kratenje človekovih pravic.«

9:25: Ukrajinski premier Mikola Azarov je ponudil svoj odstop.

9:16: Ukrajinski parlament je začel z izrednim zasedanjem.

***

Ukrajinski poslanci bodo na današnji izredni seji razpravljali o predlogih dogovora, ki so ga med včerajšnjih srečanjem po štirih urah sklenili predsednik Viktor Janukovič in predstavniki treh opozicijskih strank - Arsenij Jacenjuk (Domovina), Vitalij Kličko (Udar) in Oleg Tjagnibok (Svoboda).

Parlament bo tako danes med drugim odločal o ukinitvi spornega zakona o prepovedi protestov, ki ga je brez razprave sprejel 16. januarja in s tem znova prebudil takrat že nekoliko umirjene demonstracije. Janukovič je ponudil tudi amnestijo za aretirane demonstrante, a pod pogojem, da protestniki zapustijo zasedena vladna poslopja in s cest umaknejo zapore. Pripravljen je menda razmisliti tudi o ustavnih spremembah, ki bi del njegovih pooblastil prenesle na predsednika vlade.

Večino sedežev v parlamentu zasedajo poslanci Janukovičeve Stranke regij, a za zdaj še ni znano, če bodo člani tudi podprli predloge predsednika.

Ashtonova še danes v Ukrajino

Zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je zaradi včerajšnjih groženj z razglasitvijo izrednih razmer, ki so jih oblasti pozneje umaknile, nekoliko pohitela z načrtovanim obiskom Ukrajine. V državo bo tako odpotovala še danes, po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. V Ukrajini se bo sestala tako z Janukovičem kot predstavniki opozicije. »Edina rešitev za nastalo krizo je politična,« je že včeraj sporočila njena tiskovna predstavnica Maja Kocijančič.

Tako Ashtonova kot ameriški podpredsednik Joe Biden sta ukrajinski parlament pozvala, naj ukine sporno zakonodajo o protestih, ki med drugim za nedovoljeno javno zbiranje in žaljenje vladnih predstavnikov predvideva visoke zaporne in denarne kazni.

Na ulicah zatišje

Na ulicah Kijeva je bilo danes zjutraj mirno. Več metrov visoke pregrade iz vreč, polnjenih s peskom, središče mesta še vedno jasno ločijo na dele, ki so pod nadzorom protestnikov, in tiste, kjer vladajo varnostne sile.

Protestniki vztrajajo tudi v več vladnih stavbah po državi, ki so jih zavzeli v preteklih dneh. Največ prahu je vsekakor dvignila okupacija pravosodnega ministrstva, ki ga je skupina protivladnih protestnikov po posredovanju opozicijskih strank včeraj zapustila, pred njim pa postavila barikade. Pravosodna ministrica Olena Lukaš je včeraj prav zato zagrozila z razglasitvijo izrednih razmer.