V Ukrajini tudi danes protesti

Protestniki že sedmi dan zapored zasedajo osrednji kijevski trg.

Objavljeno
07. december 2013 11.01
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Kijev - Nezadovoljni Ukrajinci so tudi danes protestirali v središču Kijeva in s tem izrazili nestrinjanje z namero oblasti, da sklene novo strateško partnerstvo z Rusijo. Na Trgu neodvisnosti je mrazu in snegu kljubovalo kakih tisoč protestnikov, ki se zavzemajo za približevanje Ukrajine Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki že sedmi dan zapored zasedajo osrednji kijevski trg, na katerem so tudi postavili šotore. Organizatorji protestov pričakujejo, da se bo na množičnih protestih v nedeljo zbralo okoli 300.000 ljudi in tako izrazilo nestrinjanje z vlado, ki se je odločila odstopiti od podpisa pridružitvenega sporazuma z EU.

To je v državi sprožilo množične proteste s pozivi k odstopu vlade in k podpisu pridružitvenega sporazuma. Gre za največje proteste v državi po oranžni revoluciji leta 2004.

Ukrajinsko vodstvo medtem išče zavezništvo z rusko sosedo. V ta namen je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič v petek nenapovedano obiskal Rusijo, kjer se je v Sočiju sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Sogovornika sta, kot so zapisali na uradni spletni strani ukrajinskega predsednika, govorila o »trgovinskem in gospodarskem sodelovanju« in o pripravah na sklenitev bodočega »sporazuma o strateškem partnerstvu«, poroča AFP.

Več domačih in tujih medijev je poročalo, da sta predsednika govorila tudi o več milijard evrov vredni ruski pomoči Ukrajini v posojilih in plinu v zameno za to, da se uradni Kijev odpove pridružitvenemu sporazumu z EU. Moskva si namreč prizadeva za to, da bi se Ukrajina pridružila njeni carinski uniji, v kateri sta še Kazahstan in Belorusija.

Visok vir v ukrajinski vladi je za AFP zanikal navedbe, da sta se predsednika v Sočiju dogovorila o čemer koli določenem.

»Nedeljski protest bi lahko vodil v zelo tragičen konec za našo državo, če je (Janukovič) res prodal Ukrajino,« je medtem danes opozoril vodja opozicijske stranke Domovina Arsenij Jacenjuk.