V Vatikanu čakajo še na zadnjega kardinala

V Vatikanu kardinali danes nadaljujejo srečanje v okviru priprav na konklave. Datuma danes verjetno še ne bodo določili.

Objavljeno
07. marec 2013 12.44
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Vatikan - Kardinali na dopoldanskem srečanju danes še niso določili datuma konklava, najverjetneje pa ga tudi popoldne še ne bodo, je po sestanku dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Še danes pa v Vatikanu pričakujejo zadnjega manjkajočega kardinala z volilno pravico, Vietnamca Jeana Baptista Pham Minh Mana, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Zdi se mi verjetno, da med kongregacijo, ki bo potekala od 17. do 18. ure, še ne bo glasovanja o datumu (začetka konklava),« je dejal Lombardi, a dodal, da mora biti previden, saj to ni odvisno od njega.

Zanikal pa je informacije, ki so se v sredo pojavile v medijih, da naj bila za ponedeljek popoldne v Vatikanu predvidena maša z namenom za dobre volitve papeža (pro eligendo pontifice), ki naj bi bila uvod v konklave.

Kardinali hočejo vedeti več o Vatileaksu

Kardinali so že v ponedeljek izrazili željo, da bi izvedeli več o ozadju afere Vatileaks, italijanski tisk, ki ga povzema STA, pa danes piše, da je v Vatikanu še veliko neodkritih afer.

Afera Vatileaks se nanaša na uhajanje zaupnih papeških dokumentov ter razkriva boje za oblast in korupcijo v vatikanski hierarhiji. V zadevi je bil obsojen papežev majordom Paolo Gabriele, ki ga je Benedikt XVI. sicer nato pomilostil.

»A papežev majordom ni edini krt v Vatikanu. Še veliko več jih je, prek 20, vsi so povezani s Svetim sedežem,« je za današnjo izdajo časnika La Repubblica dejal neimenovani vir.

Gabriele je ob izbruhu afere preiskovalnemu novinarju Gianluigiju Nuzziju povedal, da mu je pri tihotapljenju dokumentov pomagalo kakih 20 ljudi. Med sojenjem je nato to zanikal in je trdil, da je deloval sam.

»Potem ko se je Benedikt XVI. odpovedal pontifikatu in pred začetkom konklava, je zadeva Vatileaks še vedno relevantna. In čas je, da spet spregovorimo,« je dejal omenjeni vir.

Benedikt XVI. je preiskavo o zadevi Vatileaks poveril trem kardinalom, njihovo poročilo je tajno, čeprav La Repubblica trdi, da je bila o njem obveščena in da je vsebina tako huda, da se je papež odločil, da se umakne.

V Vatikanu sicer danes pričakujejo še zadnjega od 115 kardinalov, ki imajo pravico voliti novega papeža. Datum začetka konklava še ni določen, je pa v Vatikanu slišati ugibanja, da bi se lahko začel že prihodnji teden.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi pa je v sredo dejal, da je verjetno, da bo Cerkev novega poglavarja dobila do cvetne nedelje, to je letos 24. marca, še piše STA.