V Veliki Britaniji pripravljeni na morebitni napad zombijev

Oblasti morajo v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja odgovorjati tudi na takšna vprašanja.

Objavljeno
26. december 2012 17.23
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

London - Čeprav naj bi bila grožnja apokalipse z invazijo zombijev omejena bolj ali manj na filmske grozljivke, pa je britanska vlada vseeno dobro pripravljena na tovrstno možnost, so za britanski Daily Telegraph zatrdili na britanskem obrambnem ministrstvu.

Kot so povedali, bo britanska politika v primeru napada živih mrtvecev zagotovila uspešno koordinacijo vojske, da se »povrne slava Anglije, kakršna je bila pred napadom«.

Ne bo pa obrambno ministrstvo tisto, ki bo pripravilo načrte za obrambo pred napadi zombijev ali za posledice takega napada, ampak bo to odgovornost kabineta, ki usklajuje nujno delo vlade, so še pojasnili.

Ministrstvo je presenetljive načrte o pripravljenosti na napad zombijev razkrilo po več vprašanjih javnosti, pojasnjuje Daily Telegraph na svojih spletnih straneh.

To sicer ni prvič, da je javnost izsilila odgovor uradnih organov glede morebitnega napada zombijev. Lani je moral mestni svet v Leicestru »priznati«, da nima posebnih načrtov za soočenje z morebitno invazijo zombijev. Zatrdili so sicer, da bi bil odgovor oblasti najverjetneje enak kot v vsakem drugem primeru katastrofe.

V Bristolu so šli še dlje in v odgovoru na vprašanje, kaj bodo storili, če bodo živi mrtveci začeli pustošiti po zahodu države. Objavili so »strogo zaupno« interno strategijo, kako bi se mestni svet odzval na »zombijevsko pandemijo«.

Glede na to strategijo bi javni uslužbenci morali poslušati radijska in televizijska poročila ter paziti na določene besede, kode, ki bi jih opozorile, da se je napad zombijev začel. Prav tako naj bi dobili zdravstvena in varnostna navodila, kako na pravi način pokončati zombije.

Kritiki sicer opozarjajo, da ljudje z vprašanji glede zombijev, čarovnikov ali vampirjev, na katera morajo oblasti v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja odgovoriti, zgolj zapravljajo čas ministrstev in s tem tudi denar davkoplačevalcev, še navaja Daily Telegraph.