V ZDA zaradi zimskih nevšečnosti že 21 mrtvih

Temperature so se včeraj v prav vseh ameriških zveznih državah vsaj za nekaj časa spustile pod ledišče.

Objavljeno
08. januar 2014 08.52
Posodobljeno
08. januar 2014 10.17
USA-WEATHER/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Polarni mraz v Združenih državah Amerike še naprej podira temperaturne rekorde. Kot poroča britanska mreža BBC, so se v torek v prav vseh ameriških zveznih državah temperature vsaj za nekaj časa spustile pod ledišče. To po besedah strokovnjakov sicer ni neobičajno, a je Američane vseeno presenetilo.

Ponekod na ameriškem srednjem zahodu so namerili 26 stopinj Celzija pod ničlo. Temperaturni rekordi so padli v Alabami, Georgiji, Tennesseeju, Arkansasu, Michiganu, Marylandu, Ohiu, Pennsylvaniji in New Yorku. V torek je bilo najhladneje v kraju Embarrass v zvezdni državi Minnesota, kjer so namerili minus 37 stopinj Celzija. Temperature pod ničlo so zabeležili tudi v Kaliforniji in na Floridi, kar ni ravno običajno, minus sedem stopinj Celzija pa so po navedbah AP zabeležili celo na Havajih, čeprav pa so to temperaturo izmerili na vrhu spečega ognjenika Mauna Kea.

Ekstremne vremenske razmere so po ocenah meteorologov prizadele 190 milijonov ljudi. Oblasti poročajo o 21 žrtvah, ki so jih pripisali z vremenom povezanim nevšečnostim. Najmanj pet ljudi je umrlo med odmetavanjem snega, več mrtvih pa so zabeležili tudi med brezdomci, poroča agencija AP.

Zaradi mraza ljudje počnejo tudi reči, ki jih sicer morda ne bi: britanski BBC tako poroča o pobeglem zaporniku iz zvezne države Kentucky, ki se je predal oblastem, da bi se umaknil na toplo.