V Ženevi priprave na konferenco o Siriji

Pobudo za mirovno konferenco sta dali Rusija in ZDA, a jim doslej ni uspelo določiti niti datuma konference.

Objavljeno
05. junij 2013 16.49
SYRIA ENVOY/BRAHIMI
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA

Ženeva - Ameriški in ruski diplomati ter predstavniki ZN so se danes v Ženevi sestali na pripravljalnem srečanju za mednarodno konferenco, katere namen je končati konflikt v Siriji. Do srečanja prihaja na dan, ko je sirska vojska prevzela nadzor nad strateškim mestom Kusair in s tem zabeležila pomembno zmago.

S strani ZN se srečanja udeležuje posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi, z njim pa za mizo sedita namestnik ruskega zunanjega ministra Mikhail Bogdanov in ameriška državna podsekretarka za politične zadeve Wendy Sherman.

Pobudo za mirovno konferenco o Rusiji sta dala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar John Kerry. Po prvih načrtih naj bi konferenca potekala v začetku junija, vendar se je najverjetnejši datum očitno zamaknil v julij. Vpletene strani se namreč ne strinjajo glede vrste vprašanj, od dnevnega reda do udeležencev.

Sirski režim je načeloma pristal na sodelovanje, medtem ko sirska opozicija zavrača udeležbo, dokler se bodo ob sirskih vojakih borili tudi borci iz Irana in pripadniki libanonskega gibanja Hezbolah. Prav tako se ne strinjajo s sogovorniki, ki jih predlaga sirski režim, še naprej pa zahtevajo tudi odstop sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Na prvi ženevski konferenci junija lani so o Siriji govorili diplomati petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov - ZDA, Kitajske, Rusije, Francije in Velike Britanije - ter predstavniki Turčije, Arabske lige in EU. Rusija si tokrat močno prizadeva, da bi v pogovore vključila Iran, kar pa ni pogodu zahodnim državam.

Še dodatno pogovore otežujejo obtožbe o uporabi kemičnega orožja v Siriji. London in Pariz poudarjata, da kemično orožje uporablja režim, medtem ko je preiskava ZN pokazala, da sta najverjetneje kemično orožje uporabili obe strani.

Vstaja proti Asadovemu režimu se je začela marca 2011, od takrat pa je v državi po navedbah sirske opozicije življenje izgubilo že več kot 94.000 ljudi.