S Krima pobegnilo več sto ljudi

Začasni ukrajinski predsednik pravi, da ukrajinska vojska morebitne odcepitve Krima ne bo poskušala ustaviti s silo.

Objavljeno
12. marec 2014 09.54
Posodobljeno
12. marec 2014 10.21
TOPSHOTS-UKRAINE RUSSIA-UNREST-POLITICS-CRIMEA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
22:00: Združene države in mednarodna skupnost zavračajo referendum o odcepitvi Krimskega polotoka, je po srečanju s predsednikom začasne ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom v Beli hiši poudaril ameriški predsednik Barack Obama. Rusijo je spet opozoril, da bo »plačala ceno« za morebitno kršitev mednarodnega prava.

Ameriški predsednik je referendum proruske oblasti na Krimu označil za zmazek ter dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin lahko izbere drugačno pot pri skrbi za zaščito ruske manjšine v Ukrajini. »Če je ne bo, sem prepričan, da bo mednarodna skupnost trdno stala za ukrajinsko vlado,« je poudaril Obama. Jacenjuk pa je sporočil, da se Ukrajinci »ne bodo nikoli predali«.

Tudi preostale članice kluba G7 (poleg ZDA še Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija, Kanada in Japonska) so sporočile, da je referendum nelegalen in Rusiji zagrozile z »nadaljnjimi akcijami«, če bo priključila uporni Krim ter jo pozvale, naj se pridruži diplomatskim prizadevanjem za rešitev krize.

Po besedah predsednika ZDA je razmišljanje o ukrajinskem odločanju med Rusijo in Zahodom ostanek preživetega hladnovojnega pogleda na svet, nekaj upanja pa daje londonsko petkovo srečanje zunanjih ministrov ZDA in Rusije, Johna Kerryja in Sergeja Lavrova.

Kerry, ki bo pojutrišnjem odpotoval v britansko prestolnico, je ameriškim kongresnikom dejal, da bi ruska priključitev Krima sprožila veliko sankcij. »Ne bom šel v podrobnosti, lahko pa hitro postane grdo,« je poudaril.

Po njegovih besedah se Moskva kljub izglasovani odcepitvi lahko izogne zaostrovanju razmer, ena od možnosti je, da ruska duma sploh ne odloča o priključitvi Krima. Še ta teden bo na obisk v Ukrajino predvidoma odpotovala skupina osmih ameriških senatorjev, članov senatnega odbora za zunanje zadeve.

17:13: Vodja ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Andrij Parubij je Rusijo obtožil kopičenja vojaških sil v bližini ukrajinske meje, kar po njegovih besedah povečuje grožnjo z invazijo. Parubij je po pisanju Reutersa dejal, da je Moskva v bližino meje namestila vel kot 80.000 vojakov. Namestnik ruskega obrambnega ministra je očitke zavrnil.

17:10: Dolgo pričakovani politični dogovor o krepitvi vezi med Ukrajino in EU bi lahko podpisali že prihodnji teden na vrhu EU v Bruslju, je danes dejala nemška kanclerka Angela Merkel. »Dogovorili smo se, da politični del pridružitvenega sporazuma z Ukrajino podpišemo čim prej, najverjetneje na prihodnjem vrhu EU,« je povedala po pisanju STA.

14:49: G7, skupina sedmih najrazvitejših gospodarstev, Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA, je danes sporočila, da ne bo priznala rezultatov za nedeljo predvidenega referenduma o neodvisnosti Krima in njegovi pridružitvi Rusiji. Organizacija Moskvo poziva, naj preneha s svojimi prizadevanji za spremembo statusa Krima, ki so v nasprotju za ukrajinsko zakonodajo in predstavljajo kršenje mednarodne zakonodaje. Voditelji skupine G7 so tudi napovedali, da bodo v primeru poskusa ruske priključitve Krima ukrepali tako posamezno kot skupaj.

14:31: Vodja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Parubij je danes sporočil, da je s Krima, ki ga zadnje dni pretresajo separatistične težnje večinskega ruskega prebivalstva, pobegnilo več sto ljudi. »Danes jih je več sto, če bodo separatisti nadaljevali s svojimi aktivnostmi, pa bi se lahko število beguncev povišalo,« je posvaril po navedbah agencije AFP. Dodal je, da je Ukrajina pripravljena zaščititi begunce.

Po podatkih ukrajinske mejne straže je Krim v zadnjih dneh zapustilo 560 ljudi.

14:27: Novinarji brez meja so sporočili, da so na Kirmu včeraj izpustili pred kratkim ugrabljena novinarja, aktivista in njihovega voznika. Peterica je po poročanju AP izginila devetega marca, na ožini, ki Krim povezuje s preostalim delom Ukrajine.

14:24: Prorusko vodstvo ukrajinskega polotoka Krim lahko v kratkem času mobilizira do 7000 oboroženih pripadnikov, že sedaj pa samoobrambne enote štejejo več kot 3000 pripadnikov, je danes po poročanju STA dejal predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov. Dodal je, da na nedeljskem referendumu o priključitvi Krima k Rusiji pričakujejo okoli 85-odstotno podporo.

12:19: Regionalne oblasti ukrajinske avtonomne republike Krim so sporočile, da bodo kmalu prevzele ukrajinska državna podjetja na območju, med drugim tudi tamkajšnjo železniško podjetje in energetsko podjetje Černomor Naftogaz, poroča Reuters.

11:47: Zveza Nato je v Poljsko in Romunijo poslala dve nadzorni letali, ki bosta spremljali razvoj dogodkov v Ukrajini, poroča agencija AP. Kot je zagotovil tiskovni predstavnik zveze Nato, letali ne bosta zapustili zračnega prostora držav članic. »Letali lahko opazujeta prek 300.000 kvadratnih kilometrov območja,« je povedal podpolkovnik Jay Janzen in dodal, da se bosta osredotočali predvsem na dogajanje v zraku in na morju.

11:34: Predstavniški dom ameriškega kongresa je včeraj sprejel resolucijo, v kateri obsoja rusko kršitev ukrajinske suverenosti in poziva k sankcijam proti Rusiji. Prav tako so se v resoluciji, ki jo mora sprejeti še senat, zavzeli za napotitev mednarodnih opazovalcev na Krim, piše STA.

11:32: O prisotnost ruskih vojakov na Krimu in prizadevanjih Evropske unije za umiritev krize v Ukrajini bodo danes po pisanju STA razpravljali evropski poslanci ter predstavniki evropske komisije in Sveta v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Poslanci bodo popoldne glasovali o resoluciji, za katero pa še ni znano, ali bo vsebovala zahtevo po takojšnji uvedbi dodatnih sankcij EU proti Rusiji.

O krimski krizi bosta Varšavi razpravljala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in poljski predsednik Donald Tusk.

11:26: Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je danes sporočil, da ukrajinska vojska morebitne odcepitve Krima, kjer v nedeljo načrtujejo referendum o priključitvi k Rusiji, ne bo poskušala ustaviti s silo.

»Na Krimu ne moremo sprožiti vojaške operacije, saj bi s tem ogrozili vzhodno mejo in Ukrajina ne bi bila zaščitena,« je v pogovoru za agencijo AFP dejal Turčinov. Kot vrhovni poveljnik oboroženih sil se popolnoma zaveda nesmiselnosti vojne proti veliko močnejšemu nasprotniku, ki ima poleg tisoče okrepitev v neposredni bližini ukrajinske meje tudi jedrsko orožje. »Poskušajo nas vreči iz tira, da bi dobili izgovor za posredovanje na ukrajinskih tleh, toda ne moremo slediti scenariju, ki ga je spisal Kremelj,« je povedal začasni ukrajinski predsednik.

Turčinov je še povedal, da Moskva, ki novo ukrajinsko vodstvo obtožuje, da je oblast prevzelo z neustavnim državnim udarom, zavrača diplomatsko rešitev spora. »Žal zavračajo vsaj stik z ministrstvom za zunanje zadeve in vlado,« je še dodal.

11:20: Ameriški predsednik Barack Obama bo danes v Beli hiši sprejel začasnega ukrajinskega predsednika vlade Arsenija Jacenjuka. Ključna točka njunega srečanja bo razprava o miroljubni rešitvi krize v Ukrajini, predvsem v avtonomni pokrajini Krim, ki za nedeljo pripravlja referendum o odcepitvi in priključitvi Rusiji.

Poleg tega bo Jacenjuk med obiskom dobil priložnost, da z Washingtonom uskladi podrobnosti obljubljene gospodarske pomoči. Obama se bo namreč z začasnim ukrajinskim voditeljem pogovarjal tudi o svežnju v vrednosti več kot 596 milijonov evrov. Ukrajina sicer pravi, da bo za vzdrževanje svojega gospodarstva v prihodnjih dveh letih potrebovala 25 milijard evrov, ki čemur bo predvidoma prispevala tudi Evropska unija, ki ji je že obljubila 11 milijard evrov pomoči.

Bela hiša po pisanju agencije AFP ne skriva sporočila, ki ga namerava z Jacenjukovim obiskom poslati Rusiji, ki novega ukrajinskega vodstva ne priznava. Obama bo namreč Jacenjuka tako kot vsakega drugega voditelja sprejel v Ovalni pisarni, s čimer namerava po trditvah Washingtona pokazati svojo podporo novemu ukrajinskemu vodstvu.Srečanje bo po ocenah tiskovne agencije AFP tako okrepilo kredibilnost Jacenjukove vlade.

Začasni ukrajinski premier bo sicer v okviru obiska v ZDA jutri nagovoril tudi člane varnostnega sveta Združenih narodov.