V živo: Krimski parlament zasedli oboroženi neznanci

Krimski parlament bo referendum o statusu regije pripravil 25. maja. Viktor Janukovič je, kot kaže, res v Rusiji.

Objavljeno
27. februar 2014 08.34
Posodobljeno
27. februar 2014 08.34
UKRAINE-RUSSIA-UNREST-POLITICS-CRIMEA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

17:16: Švicarska vlada je sporočila, da je pripravljena zamrzniti vsa sredstva odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki bi jih našli v švicarskih bankah.

17:12: Krimski parlament bo referendum o statusu regije pripravil 25. maja, poroča AFP.

17:07: Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je, kot kaže, res v Rusiji. Tamkajšnja tiskovna agencija Ria Novosti je namreč sporočila, da bo jutri ob 14. uri v mest Rostov na Donu na jugozahodu Rusije pripravil tiskovno konferenco.

16:26: Nove ukrajinske oblasti so Mednarodni denarni sklad (IMF) prosile za pomoč pri stabilizaciji financ, je sporočila njegova generalna direktorica Christine Legarde. Kot je dodala, bo sklad v Kijev poslal misijo, ki bo ugotovila stanje javnih financ in začela predhoden dialog z oblastmi.

14:14: Ukrajinski parlament je Arsenija Jacenjuka potrdil za premiera. Zanj je glasovalo 371 poslancev v 450-članskem parlamentu, le en poslanec je bil proti.

Novi ukrajinski premier je danes povedal, da je iz države v bančne oaze samo v zadnjih treh letih odteklo 70 milijard dolarjev. »Državna zakladnica je izropana in prazna /.../ 37 milijard dolarjev posojila je izginilo neznano kam,« je še povedal.

Prevzel je državo, ki je v izredno slabi gospodarski kondicijo, zato že napoveduje ostre varčevalne ukrepe. »Skozi te gospodarske izzive se bomo prebili le z nepriljubljenimi odločitvami o subvencijah, carinah in socialnih programih. Država more sprejeti te ukrepe, če hoče zmanjšati porabo,« je povedal.

Kljub finančnim tegobam, pa je prioritetna naloga nove vlade varnost. »Nova ukrajinska vlada bo z vsemi ustavnimi sredstvi ponovno vzpostavila mir.«

Jacenjuk je še dodal, da je prihodnost Ukrajine v Evropski uniji, s prijateljskimi vezmi z Rusijo.

14:09: Parlament avtonomne ukrajinske republika Krim je sporočil, da bodo o usodi regije odločali volivci na referendumu o neodvisnosti. Po besedah tiskovne predstavnice parlamenta Oksane Kornijčuk, ki jih povzema ruski RT, so poslanci sklenil, da je odgovor na nastale razmere odvisen od volje ljudstva, ki naj samo odloči o prihodnjem statusu regije »brez vsakršnih pritiskov od zunaj«. Dodala je še, da je zaradi »nezakonitega prevzema oblasti v Ukrajini« na Krimu ogrožen mir in red.

13:25: Poljska in Litva svarita pred stopnjevanjem napetosti na Krimu, Velika Britanija je »globoko zaskrbljena«. »Vse tiste, ki so to načrtovali in ga [parlament] zasedli opozarjam, da so se na ta način začeli regionalni spopadi. Gre za zelo nevarno igro,« je posvaril poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski, eden od treh evropskih zunanjih ministrov (poleg francoskega in nemškega), ki so prejšnji sodelovali pri pogajanjih med vlado Janukoviča in opozicijo.

Oster je bil tudi litvanski zunanji minister Linas Linkevicius: »Zavzetje krimskega parlamenta in vladne stavbe ter dvig ruske zastave ni nič drugega kot provokacija. Tudi država, katere zastava vihra [nad parlamentom], se mora odzvati. Ta provokacije sme preiti v regionalnih konflikt.«

Nad razmerami na Krimu je »globoko zaskrbljena« tudi Velika Britanija, ki je vse vpletene strani pozvala, naj se vzdržijo dejanj in besed, ki bi lahko še dodatno poslabšale razmere.

12:46: Po navedbah ene od ruskih televizij se pred dnevi odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nahaja na ruskem ozemlju. Kje točno, ni znano. Moskva je Janukoviču pred tem zagotovila, da je na ruskem ozemlju varen.

11:23: Ruske tiskovne agencije so danes objavile izjavo nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki je sporočil, da je še vedno zakoniti predsednik Ukrajine in da jugovzhod države nikoli ne bo sprejel »brezvladja« voditeljev, ki jih je izbrala drhal. »Jaz, Viktor Fedorovič Janukovič, sem še vedno zakoniti voditelj ukrajinske vlade,« je povedal.

Viktor Janukovič je sicer uradno Moskvo zaprosil, naj poskrbi za njegovo osebno varnost. »Sporočam, da je bila njegova prošnja odobrena in velja na ozemlju Ruske federacije,« je za agencijo Interfax povedal anonimni vir.

10:45: Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je Rusijo pozval, naj se vzdrži vseh ukrepov, ki bi še zaostrili razmere na Krimu ali privedli do nesporazuma. »Zaskrbljen sem nad razvojem dogodkov na Krimu,« je še povedal.

***

Za Ukrajinci je še ena noč, polna preobratov in sprememb. Protestniki na osrednjem kijevskem Trgu neodvisnosti so sinoči naposled dočakali predstavitev nove prehodne vlade, ki jo bo vodil Arsenij Jacenjuk iz stranke Očetnjava Julije Timošenko. Oboroženi neznanci pa so v Simferopolu, glavnem mestu avtonomne ukrajinske republike Krim, zasedli parlament in nad njim razobesili rusko zastavo.

V Ukrajini bo danes znova zasedal parlament, ki bo odločil o usodi prehodne vlade, katere bo državo vodila do predčasnih volitev, predvidenih za 25. maj. Nova vlada, ki jo bo vodil Jacenjuk, pričakuje le malo odpora, saj je po »begu« poslancev iz Janukovičeve Stranke regij parlament trdno v rokah nekdanje opozicije.

Prehodna vlada je nastala na podlagi predlogov različnih skupin protestnikov, kljub temu pa vsi predlagani člani vladnega kabineta na Trgu neodvisnosti niso poželi navdušenja. Jacenjuka je množica pozdravila z navdušenjem, predlaganega notranjega ministra Arsena Avakova pa so izžvižgali. Za vodjo protikorupcijske komisije je predlagana ukrajinska novinarka Tetjana Čornovil, ko so jo po poročanju o premoženju najvišjih državnih uslužbencev decembra napadli in brutalno pretepli. Minister za šport in mladino bo postal vidni opozicijski voditelj Dmitro Bulatov, ki so ga januarja prav tako ugrabili in mučili.

Nad krimskim parlamentom vihra ruska zastava

Razmere v središču Kijeva so se po odstavitvi predsednika Viktorja Janukoviča umirile, je pa zavrelo na drugem koncu Ukrajine, v avtonomni republiki Krim. Demonstracije protirusko in prorusko usmerjenih protestnikov so se včeraj pred parlamentom sprevrgle v nasilje. Ranjenih je bilo več ljudi, ena oseba je umrla zaradi srčnega zastoja. Ponoči je isto stavbo z orožjem zasedlo 50 neznancev, ki so nad njo izobesili rusko zastavo. V stavbo so vstopili skozi steklena vrata, ki so jih preprosto razbili, varnostniki so objekt predali brez upora.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da policija radovednežem preprečuje, da bi se pretirano približali zasedeni stavbi. Zaposleni so dobili navodila, naj ostanejo doma, krimski premier Anatolij Mohiljov pa je že obljubil »ustrezne ukrepe«. Kakšne, ni hotel razkriti.

Rožljanje orožja in šelestenje denarja

Rusija se je na vrenje na Krimu včeraj odzvala s sprejemom dodatnih varnostnih ukrepov v oporišču ruske mornarice v Sevastopolu. Prav tako je predsednik Vladimir Putin zaukazal takojšnji pregled pripravljenosti ruskih vojaških enot na zahodu in v osrednjem delu države. Preverilo se bo pripravljenost enot na krizne situacije in na vojaško ogroženost.

Na razkazovanje ruskih vojaških mišic se je danes odzval začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov, ki je ruske vojaške sile opozoril, naj ne zapuščajo oporišča ruske mornarice v Sevastopolu. »Vsak premik sil, še posebej zunaj oporišča, bomo obravnavali kot vojaško agresijo«.

Pred vsakršnim vojaškim posredovanjem, s katerim bi kršili ozemeljsko celovitost Ukrajine, je posvaril tudi ameriški državni sekretar John Kerry. ZDA so sicer Ukrajini sinoči obljubile milijardo dolarjev posojila, ki bi jih lahko s poldrugo milijardo podprla tudi Evropska unija. Novi voditelji države, ki je na robu gospodarskega zloma, sicer opozarjajo, da država potrebuje 35 milijard dolarjev.