Je bilo strmoglavljeno potniško letalo sestreljeno?

Ukrajinske oblasti in proruski separatisti drug drugega obtožujejo, da so letalo sestrelili.

Objavljeno
17. julij 2014 17.44
Posodobljeno
17. julij 2014 17.47
UKRAINE-CRISIS/AIRPLANE
Ma. Ja., T. K., Delo.si
Ma. Ja., T. K., Delo.si

22:45: Premier samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Borodaj je po nesreči malezijskega letala sporočil, da so pripravljeni pristati na začasno premirje s ciljem olajšati reševalne aktivnosti po nesreči, piše STA. Letalo je namreč strmoglavilo na območju pod nadzorom upornikov.

22:42: Iz evropskega urada za nadzor zračnega prometa Eurocontrol so sporočili, da so ukrajinske oblasti po današnjem strmoglavljenju malezijskega letala zaprle zračni prostor nad vzhodom Ukrajine. Ta bo ostal zaprt do nadaljnjega.

21:40: Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prepričan, da so proruski uporniki na vzhodu Ukrajine sestrelili malezijsko potniško letalo in da gre za teroristično dejanje.

21:30: V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways so za STA pojasnili, da današnje strmoglavljenje malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine ne bo vplivalo na načrtovanje letov v Moskvo. Adriini leti namreč ne potekajo čez območje, na katerem se je zgodila nesreča.

20:23: Poleg Lufthanse so načrt poletov v Azijo spremenile tudi že francoska letalska družba Air France, ruska Aeroflot in turška Turkish Airlines. Evropska agencija za varnost zračnega prometa Eurocontrol je vsem pilotom po svetu svetovala, naj se izogibajo zračnega prostora nad ukrajinsko-rusko mejo.

20:17: Ukrajinski urad za nadzor letalskega prometa je sporočil, da je letalo letelo brez težav, nato pa nenadoma izginilo z radarjev.

20:16: Malezijsko potniško letalo je strmoglavilo ravno nad območje, kjer že več mesecev potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Ker so slednji v preteklosti že sestrelili nekaj letal ukrajinskih sil, obtožbe Kijeva, da stojijo za današnjo tragedijo, niso nepričakovane. Uporniki obtožbe odločno zavračajo in krivdo za strmoglavljenje letala pripisujejo ukrajinski vojski. Tudi ta odgovornost zanika.

20:14: Na krovu malezijskega potniškega letala so bili po navedbah AFP najmanj štirje francoski državljani.

20:09: Rusija je Kijev prosila za dovoljenje, da pomaga z reševalno operacijo na prizorišču letalske nesreče.

20:04: Letalske oblasti v ZDA in Evropski uniji so pilote že aprila posvarile pred morebitnimi tveganji preletov ukrajinskega zračnega prostora.

19:59: Ukrajinski notranji minister je sporočil, da skupno število žrtev letalske nesreče na vzhodu Ukrajine presega 300. Na krovu letala je bilo po njegovih informacijah tudi 23 ameriških državljanov.

19:26: Če je bilo letalo boeing 777 malezijske letalske družbe družbe Malaysia Airlines, ki je danes strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, res sestreljeno, bo to po pisanju AP četrto potniško letalo, ki je doživelo takšno usodo.

• 20. aprila 1987 je letalo korejske letalske družbe skrenilo s predvidene poti od Pariza do Seula in se znašlo nad sovjetskim zračnim prostorom. Potem ko je nanj streljalo vojaško letalo, je posadka zasilno pristala na zaledenelem jezeru. Dva od 97 potnikov sta bila ubita v streljanju.

• 1. septembra 1983 so sovjetske rakete sestrelile korejsko potniško letalo z 240 potniki in 29 člani posadke, ki je zašlo v sovjetski zračni prostor.

• 3. julija 1988 je ameriška ladja U.S.S. Vincennes nad iranskim zračnim prostorom sestrelila iransko potniško letalo na krovu katerega je bilo 274 potnikov in 16 članov posadke.

19:13: »Delal sem na polju, ko sem naenkrat zaslišal zvok letala, nato pa eksplozijo. Videl sem letalo, kako je strmoglavilo in razpadlo,« je za Reuters povedal eden od očividcev.

19:11: Po podatkih reševalnih ekip so na prizorišču nesreče v bližini vasi Grabovo doslej našli že najmanj sto trupel nesrečnih potnikov, poroča Reuters. Razbitine letala so raztresene najmanj 15 kilometrov naokrog.

18:59: Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa je sporočil, da se bodo njihova letala nemudoma začela izogibati zračnemu prostoru na vzhodu Ukrajine.

18:58: Malezijska letalska družba je potrdila, da je bilo na letu MH17 295 potnikov in članov posadke.

18:46: Proruski separatisti z vzhoda Ukrajine zanikajo vpletenost v nesrečo malezijskega potniškega letala in pozivajo, da si prizorišče nesreče ogledajo mednarodni strokovnjaki, poroča AFP.

18:44: Ukrajinski predsednik Porošenko je že izrazil sožalje družinam umrlim in obljubil, da bodo odgovorne za tragedijo kaznovali.

18:28: Malezijski premier Najib Razak je odredil takojšnjo preiskavo nesreče malezijskega potniškega letala. Kot so sporočili iz obrambnega ministrstva, informacija, da je bilo letalo sestreljeno, ni potrjena.

18:26: Eden od vodji proruskih separatistov z vzhoda Ukrajine Aleksander Borodaj je za sestrelitev malezijskega potniškega letala obtožil ukrajinske vladne sile.

18:23: Ukrajinske oborožene sile so sporočile, da niso vpletene v nesrečo malezijskega letala, poroča Interfax.

18:23: Letalo je strmoglavilo ravno na območju, kjer zadnje mesece potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi vojaškimi silami in proruskimi separatisti.

Kijev, ki Rusijo že vseskozi obtožuje podpihovanja nemirov, je Moskvo danes obtožil tudi vpletenosti v sestrelitev ukrajinskega vojaškega letala. V Moskvi obtožbe zanikajo.

18:17: To je že druga huda nesreča letalske družbe Malaysia Airlines v tem letu. Osmega marca je namreč na poti iz Kuala Lumpurja v Peking skrivnostno izginilo potniško letalo na krovu katerega je bilo 239 potnikov in članov posadke. Kljub obsežni iskalni akciji letala še vedno niso našli.

18:14: Tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sporočil, da so letalo morda sestrelili, poroča AFP.

18:12: Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je že odredil preiskavo nesreče, poroča Reuters.

18:09: Po poročanju ruskih in ukrajinskih virov je letalo strmoglavilo nedaleč od mesta Torez v regiji Doneck. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so prebivalci okoliških krajev našli razbitine letala.

18:04: Uslužbenec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko je za nesrečo malezijskega letala obtožil proruske separatiste, ki so po njegovih besedah letalo sestrelili z raketo zemlja-zrak, poroča Interfax.

17:59: Informacijo, da so v ukrajinskem zračnem prostoru izgubili stik s potniškim letalom so po poročanju AFP potrdili tudi pri malezijski letalski družbi.

17:47: Na vzhodu Ukrajine, nedaleč od meje z Rusijo, je strmoglavilo potniško letalo boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, na krovu katerega je bilo 280 potnikov in 15 članov posadke.

Letalo, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je po navedbah ukrajinskih oblasti za civilno letalstvo strmoglavilo približno 60 kilometrov od ruske meje. Vir pri kontrolorjih letalskega prometa je za tiskovno agencijo Itar Tass dejal, da je letalo letelo na nadmorski višini več kot 10.000 metrov. V ruski zračni prostor pa bi moralo predvidoma vstopiti ob 17:20 uri po moskovskem času, a je strmoglavilo.