V ŽIVO: Policiji v Egiptu odobrili uporabo bojnega streliva

V Aleksandriji štirje mrtvi, policistom odobrili uporabo bojnega streliva. 

Objavljeno
14. avgust 2013 09.19
R. D., V. V., Pi. K., Delo.si
R. D., V. V., Pi. K., Delo.si

19:50

V pristaniškem mestu Aleksandrija so umrli štirje ljudje, potem ko so se prebivalci postavili na pot protestnemu pohodu Muslimanske bratovščine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ranjenih je bilo 45 ljudi.

18:18

Egiptovsko notranje ministrstvo je dan po krvavi izpraznitvi dveh trgov v Kairu in pred napovedanimi novimi protesti podpornikov Muslimanske bratovščine opozorilo, da bo policija na napade na vladne stavbe in varnostne sile odgovorila s pravimi naboji.

17:45

ZDA so po sredinem nasilnem posredovanju egiptovskih varnostnih sil v Kairu protestno odpovedale skupne vojaške vaje z Egiptom, je na današnji novinarski konferenci povedal ameriški predsednik Barack Obama. Medtem pa ni omenil, da bi bila pod vprašajem 1,3 milijarde dolarjev vredna vojaška pomoč, ki jo Egiptu vsako leto namenijo ZDA.

Obama je egiptovske začasne oblasti pozval, naj prekličejo izredne razmere in dovolijo mirne proteste.

16:55

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je pozval k sklicu nujnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah v Egiptu. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa se je zavzela za neodvisno preiskavo posredovanja egiptovskih varnostnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pillayeva je danes zahtevala obsežno preiskavo krvavega zatrtja protestov v Kairu. »Število ubitih in ranjenih celo upoštevajoč vladne številke kaže na pretirano, celo ekstremno uporabo sile proti demonstrantom,« je poudarila v izjavi.

15:40

Islamistični protestniki so napadli prostore guvernerja v Gizi v prestolnici Kaira in jih zažgali. V dveh provincah pa so napadli tudi policijske prostore ter pri tem ubili vsaj dva policista, navajajo varnostni viri.

Neki 21-letni policist je bil ustreljen v mestu Al Ariš na severu Sinaja, potem ko so napadalci napadli policijski klub. Drugi policist pa je bil ubit v napadu na policijsko postajo v mestu Aziut v središču države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so zavzeli tudi ulice Aleksandrije ter več krajev v provinci Beni Suejf. Nove demonstracije so za danes napovedane tudi v Kairu.

Medijske hiše poročajo, da se je število žrtev povzpelo že prek 500.

14:10

Doslej je bilo priljubljenim egiptovskim turističnim destinacijam na obalah Rdečega morja, kot so Hurgada, Šarm el Šejk in Dahab, kljub siceršnjemu nasilju in nemirom v državi prizaneseno. V noči na četrtek pa so prvo smrtno žrtev zabeležili v Hurgadi.

Po poročanju lokalnega časnika Al Dustour je šlo za prebivalca Hurgade, ki je umrl v medsebojnem obstreljevanju policije in privržencev Muslimanske bratovščine. Ranjenih je bilo še 13 ljudi, piše STA.

Svarilo pred potovanji v Egipt sta že izdali Rusija in Finska, zahtevajo pa ga tudi nekateri politiki v Avstriji.

11:37

Zaradi nasilja je danes francoski predsednik Francois Hollande na zagovor pozval egiptovskega veleposlanika v Franciji. Nasilje v Egiptu je sicer že v sredo obsodil francoski zunanji minister Laurent Fabius. »Francija obsoja krvavo nasilje v Egiptu in zahteva, da se represija nemudoma ustavi«, je poudaril.

Med tem je uradno število žrtev znova naraslo. Po najnovejših podatkih naj bi bilo ubitih vsaj 421 civilistov ter 43 policistov.

10:46

Egiptovsko ministrstvo za zdravje je po poročanju medijske hiše RT sporočilo, da je v včerajšnjih nemirih življenje izgubilo 343 ljudi, skoraj 3000 pa je bilo ranjenih.

10:30

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je na novinarski konferenci v Ankari egiptovske varnostne sile obtožil »hudega pokola« nad Egipčani, ki so mirno protestirali. Mednarodno skupnost pa je obtožil hinavščine in pozval k takojšnjemu sklicu nujnega zasedanja VS ZN o razmerah v Egiptu.

Menil je, da bi se s sklicem tega nujnega zasedanja morale strinjati vse članice VS ZN, tiste, ki se ne bi, pa se pred zgodovino ne bi mogle najti opravičila.

08:40 (15. avgust)

Noč v Egiptu je po uvedbi včeraj uveljavljene policijske ure minila mirno.

Podporniki odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija pa so danes že pozvali k novim protestom.

Po podatkih vlade je nasilje po državi zahtevalo najmanj 278 življenj, od tega 43 policistov. Vendar bi lahko bilo dejansko število mrtvih veliko višje, saj je novinar francoske tiskovne agencije AFP samo na kairskem trgu Raba al Adavija naštel 124 trupel, medtem ko so oblasti trdile, da je tam umrlo 61 ljudi.

Po podatkih Muslimanske bratovščine je umrlo 2200 ljudi, 10.000 pa je bilo ranjenih. Po navedbah STA, je muslimanska bratovščina sporočila, da je bila s strelnim orožjem ubita tudi 17-letna hčerka enega glavnih vodij bratovščine Mohameda al Beltaguja.

21:30

Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je po današnjem krvavem dnevu v državi je v nagovoru sodržavljanom na državni televiziji pohvalil policijo za njeno »samozadržanost«. Zatrdil je, da oblasti ostajajo zavezane časovnemu načrtu, ki predvideva izvedbo volitev leta 2014, ter izgradnji »demokratične, civilne države«. Vztrajal je, da druge možnosti kot ukrepanje proti protestnikom niso imeli, poroča STA.

Obljubil je, da bodo danes razglašene izredne razmere odpravljene, kakor hitro bo to mogoče.

20:40

Egiptovske varnostne sile so prevzele »popoln nadzor« nad kairskim trgom Raba al Adavija, večjim od dveh protestniških taborov, na katerih so se v minulih tednih utaborili privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Morsija. Slovenska tiskovna agencija poroča, da spopadov tam naj bi ne bilo več. Policija naj bi ob tem aretirala nekatere ključne člane Mursijeve Muslimanske bratovščine.

19:09

Baradej je pojasnil, da se je za ostop odločil ker ne more »nositi odgovornosti za odločitve, s katerimi se ne strinja«. Kot je dejal za televizijo Al Arabija, policiji protestniških taborov ne bi bilo treba odstraniti z nasiljem, saj vse možnosti za mirno rešitev še niso bile izčrpane.

»Žal bodo tisti, ki bodo imeli največ od tega, kar se je zgodilo danes, tisti, ki pozivajo k nasilju, skrajne skupine,« piše v odstopni izjavi.

18:22

Odstopil je začasni egiptovski podpredsednik Mohamed El Baradej, je po poročanju CNN sporočila lokalna Nile TV.

18:20

Tiskovni predstavnik Bele hiše je še pojasnil, da predsednik ZDA pozorno spremlja dogajanje v Egiptu in je v rednih stikih s svetovalko za nacionalno varnost Susan Rice. »Nasilje bo zgolj še dodatno zapletlo možnosti napredka v iskanju dolgoročne stabilnosti in demokracije«, je še dodal Josh Earnest.

17:05

V Kairu, Aleksandriji in Suezu in drugih provincah so oblasti razglasile policijsko uro: do nadaljnjega bo trajala med 19. in 6. uro.

16:50

Z vsega sveta se vrstijo obsodbe nasilja. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je vse vpletene pozval, naj si prizadevajo k spravi. K dialogu pozivajo tudi članice EU in ZDA.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton je prepričana, da konflikti in nasilje nista prava pot za reševanje ključnih političnih vprašanj in izpostavila, da morajo spoštovati svobod izražanja in vztrajati pri mirnem zborovanju.

Iz kabineta turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana so sporočili, da bi morala zdaj nujno posredovati mednarodna skupnost in končati »pokola«.

Nasilje obsojajo tudi v Iranu in Katarju, ki velja za glavnega podpornika Muslimanske bratovščine.

16.15

Egiptovska državna televizija poroča o 95 ubitih civilistov in policistov, 500 pa ranjenih, medtem ko Muslimanska bratovščina navaja, da je v spopadih umrlo 200 Morsijevih privržencev, ranjenih pa je 5000.

16.00

Na zunanjem ministrstvu Slovencem v Egiptu svetujejo izredno previdnost. Letovišča ob Rdečem morju sicer zaenkrat ostajajo relativno varna.

»Predvsem domačini, pa tudi turisti z enim očesom po televiziji spremljamo dogodke v Kairu, a vendarle se nam zdi, da nam teh 400, 500 kilometrov in pet, šest ur razlike po cesti med prestolnico in letovišči na Rdečem morju daje neko varnost, da nam vsaj v tem trenutku ni treba skrbeti in še vedno pravzaprav brezskrbno uživamo tukaj, kar nas je Slovencev, počitnice,« je za STA povedal Aleksander Gasser, ki dopustuje v Hurgadi.

15:50

Egiptovski predsednik je za en mesec razglasil izredne razmere. V veljavo stopi ob 16. uri. Tako so se odločili zaradi tveganj, ki jih prevratniška dejanja predstavljajo za red in varnost v državi.

15:10

Pri televizijski postaji Sky News so potrdil smrt njihovega kamermana Micka Deanea.

14:55

Po poročanju tiskovne agencije AP je egiptovsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da je bilo v današnjih spopadih ubitih 56 ljudi, 526 pa naj bi bilo ranjenih. Agencija AFP poroča o 124 mrtvih.

14.23

Nasilje v Egiptu so že obsodile številne države. Turški predsednik Abdullah Gul je smrtonosno zatrtje protestnikov označil za „nesprejemljivo". Globoko zaskrbljenost je izrazil tudi britanski zunanji minister William Hague in egiptovske varnostne sile pozval k zmernosti. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je pozval k »takojšnji vrnitvi za pogajalsko mizo« in hkrati izrazil pričakovanje, da se bosta obe strani vzdržali nasilja. »Gre za zelo nevarno situacijo,« je še poudaril.

14:10

O najmanj devetih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz egiptovske province Fayoum, južno od Kaira, kjer so Mursijevi podporniki napadli dve policijski postaji.

13:35

Egiptovska vlada je v izjavi protestnike pozvala k umiritvi strasti in pohvalila varnostne sile za zmerno uporabo sile ob rušenju protestniških kampov. V izjavi je vlada še napovedala, da ima namen izpeljati z vojsko podprto politično tranzicijo, ki ne bo izključevala nikogar. Protestnike so pozvali naj se ne upirajo oblastem, njihove voditelje pa k prekinitvi hujskanja k nasilju. Po poročanju agencije Reuters so varnostne sile aretirale pomembnega člana Muslimanske bratovščine Mohameda el-Beltagija.

12:20

Egiptovsko - ameriški aktivist Mohamed Soltan preko twitterja poroča, da so bili v taboru Rabaa na odru usteljeni tudi novinarji in ljudje v množici. Objavil je tudi fotografije.

10.39

Egiptovske varnostne sile so sporočile, da jim je po jutranji akciji že uspelo vzpostaviti popoln nadzor nad manjšim od dveh protestniških taborov v Kairu, Nahdo pri živalskem vrtu v Gizi.

Trditve o številu smrtnih se še vedno močno razlikujejo. Dopsnik agencije AFP poroča, da je v mrtvašnici videl 43 trupel; med njimi ni bilo ne žensk ne otrok.

9.55

Podatki o številu žrtev se dramatično razlikujejo, poroča Al Jazzera. Medtem ko zdravnik na terenu ocenjuje število smrtnih žrtev na 36, Muslimanska bratovščina trdi, da je bilo ubitih najmanj 120 ljudi, državna televizija pa poroča o šestih smrtnih žrtvah.

9.20

Državna televizija poroča, da je bilo v Nasr city aretiranih več ljudi zaradi posedovanja orožja in solzilca.

Po podatkih egiptovskega notranjega ministrstva je bilo aretiranih 200 ljudi, 50 na trgu Rabaa v Nasr Cityju in 150 na trgu Nahda v Gizi, poroča Al Jazeera.

8.18

Podatki o številu smrtnih žrtev so med 13 in 25. Po podatkih notranjega ministrstva sta ubita dva pripadnika varnostnih sil.

8.00

Predstavnik Muslimanske bratovščine je policijo obtožil, da na protestnike na trgu Rabaa v Nasr Cityju streljajo ostrostrelci. Policijski vir je Al Ahramu potrdil, da je na desetine ljudi ranjenih.

Z območja spopadov se dviga močan dim.

7.19

Egiptovske varnostne sile so ponoči začele na silo razganjati protestnike, ki so privržene nekdanjemu predsedniku Mohamedu Mursiju, poroča egiptovska televizija.

Najmanj en protestnik je bil ubit, 11 ranjenih, poročajo varnostne sile. Muslimanska bratovščina trdi, da so policisti, oblečeni v civilna oblačila, začela streljali na protestnike.

Kot poroča časnik Al Ahram, je policija zgodaj obkolila dve glavni prizorišči protestov Muslimanskih bratov v Kairu na trgih Nahda in Raba El Adaveja. Po pričevanjih očividcev policija uporablja solzilec.