V živo: Parlament za sojenje Janukoviču

Ukrajinski parlament je podprl predlog, da bi nekdanjemu predsedniku sodili pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine.

Objavljeno
25. februar 2014 07.48
Posodobljeno
25. februar 2014 08.00
UKRAINE-UNREST-EU-RUSSIA-POLITICS
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si; P. Ž., Bruselj; B. Č., Kijev
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si; P. Ž., Bruselj; B. Č., Kijev

19:13: Separatizem je resna grožnja, je danes opozoril novi predsednik ukrajinskega parlamenta in začasni predsednik države Oleksander Turčinov. V prestolnici so se razmere umirile, policija patruljira skupaj s prostovoljnimi pripadniki »samoobrambe«, parlament, ki je zadnje dneve s svetlobno hitrostjo sprejemal »revolucionarne« odločitve, pa si je do vzel čas do četrtka, da sestavi novo začasno vlado narodne enotnosti. Protestniki se nočejo umakniti iz središča prestolnice, saj med drugim zahtevajo tudi čimprejšnje parlamentarne volitve. Demonstracije pa so se začele tudi na »proruskem« vzhodu države in na Krimu, kjer so množice zahtevale referendum o odcepitvi in priključitvi Rusiji.

18:07: Gospodarski komisar Olli Rehn je naklonjen ideji o organizaciji mednarodne donatorske konference za Ukrajino, ki bi za letos in prihodnje leto skupno potrebovala 35 milijard dolarjev. Rehn je povedal, da je EU pripravljena pomagati v sodelovanju z Mednarodnim denarnim skladom, na pomoč pa utegne priskočiti tudi EIB in druge finančne organizacije. »A so sredstva EU predvsem v rokah držav članic,« pravi, zaradi česar podpira organizacijo donatorske konference.

15:00: Obrambni ministri zveze Nato, ki bodo jutri in v četrtek zasedali v Bruslju, se bodo ukvarjali tudi z Ukrajino. Temo bodo obravnavali tako na večerji kot tudi na srečanju z namestnikom ukrajinskega obrambnega ministra Aleksandrom Olejnikom.

Kijev ima z zavezništvom poseben partnerski odnos. Ukrajinska vojska je s fregato sodelovala, denimo, v protipiratski operaciji Oceanski ščit, lani pa tudi v veliki Natovi vaji Steadfast Jazz na Poljskem. Med obema stranema med krizo obstajajo razmeroma intenzivni stiki. V zavezništvi posebej pozdravljajo odločitev ukrajinskih oboroženih sil, da se niso vpletale v notranjepolitična nesoglasja. Pričakujejo, da bo vojska ostala nevtralna.

V izjavi o Ukrajini, ki naj bi jo v četrtek sprejel Nato, bo predvidoma izpostavljen pomen dialoga znotraj Ukrajine za zagotavljanje stabilnosti in nujnost ohranjanja ozemeljske celovitosti države. »Ukrajina je tesen partner Nata in Nato je prijatelj ukrajinskega ljudstva,« je ocenil generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen.

Diplomati pri zavezništvu načeloma ne pričakujejo kakšnega opaznejšega vpletanja Rusije v Ukrajino. Nato si že tako prizadeva za poglabljanje sodelovanja z Rusijo in ne pričakuje zastoja v komunikaciji.

14:37: Moskva je danes sporočila, da ne bo posredovala v krizi v sosednji Ukrajini. Kot je sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, Kremelj ostaja zavezan svoji politiki nevmešavanja v ukrajinske notranje zadeve in pričakuje, da bodo vsi sledili podobni logiki.

14:34: Nekdanji vodja kabineta odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča Andrij Kljujev, ki je po navedbah novega ukrajinskega vodstva na begu skupaj z nekdanjim delodajalcem, je ustreljen v nogo. Kot je po navedbah Reutersa sporočil njegov tiskovni predstavnik, njegovo življenje ni ogroženo.

14:29: Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ocenil, da Ukrajina ne bi smela izvesti za 25. maj napovedanih predčasnih predsedniških volitev, saj bi to po njegovem mnenju pomenilo kršitev prejšnji teden sklenjenega dogovora med odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem in opozicijo, piše STA.

14:26: Ukrajinski parlament je danes podprl predlog, da bi nekdanjemu predsedniku Viktorju Janukoviču zaradi »resnih zločinov« sodili pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine v Haagu, piše Reuters. Parlament je Janukoviča z resolucijo povezal s policijskim nasiljem nad protestniki.

Vrhovna rada je podprla tudi predlog, da bi skupaj z Janukovičem sodili še dvema njegovima tesnima sodelavcema, ki ju trenutno prav tako iščejo nove ukrajinske oblasti, in sicer nekdanjemu notranjemu ministru vitaliju Zaharčenku in nekdanjemu generalnemu tožilcu Viktorju Pšonki.

Kot je v utemeljitvi resolucije ugotovil parlament, so oblasti pod Janukovičevim vodstvom med tri mesece trajajočimi protesti sistematično zlorabljale svoja pooblastila.

Iz haaškega sodišča so pozneje sporočili, da uradne prošnje ukrajinskih oblasti o preiskavi dogodkov, ki so privedli od Janukovičeve odstavitve, še niso dobili.

14:18: Ukrajinski opozicijski voditelj in vodja stranke Udar Vitalij Kličko je potrdil, da se bo na predsedniških volitvah 25. maja potegoval za položaj. Kot je pojasnil ob napovedi kandidature, se bo za vodenje Ukrajine potegoval, ker je prepričan, da je »treba spremeniti pravila igre«, poroča agencija Interfax.

14:15: Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je finančno pomoč Evropske unije skoraj bankrotirani Ukrajini vezala na določene pogoje, med drugim oblikovanje prehodne vlade in načrt razvoja gospodarstva, usklajen z mednarodnimi organizacijami, piše STA. Kot smo že pisali, je ukrajinsko začasno finančno ministrstvo včeraj sporočilo, da država potrebuje dobrih 25 milijard evrov pomoči.

10:49: Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes sporočil, da Ukrajine ne bi smeli siliti v izbiro med Rusijo ali Zahodom. Rusija je že včeraj izrazila dvom v legitimnost novih ukrajinskih oblasti. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je sporočil, da dogodki, ki zadnje dni pretresajo Ukrajino, predstavljajo grožnjo tako ruskim državljanom kot ruskim interesom v Ukrajini.

10:47: Ukrajinski začasni predsednik Turčinov se bo danes sestal z varnostnimi silami, s katerimi bo po lastnih besedah razpravljal o »nevarnih kazalcih separatizma« v nekaterih regijah po državi, piše Reuters.

10:42: S špice, ki se dviga nad stavo ukrajinskega parlamenta, so po poročanju portala 24 odstranili rdečo zvezd, simbol Sovjetske zveze.

10:40: Parlament je na današnjem zasedanju začasnega predsednika Oleksandra Turčinova pooblastil za podpisovanje zakonov, poroča ukrajinski portal 24.

10:31: Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo uradne podatke o žrtvah nasilnih protestov, ki so se v državi odvili po 18. februarju. Po njihovih informacijah je v nasilju umrlo 82 ljudi, 713 pa je moralo poiskati zdravniško pomoč, od tega jih je 479 ostalo v bolnišnici. Poleg tega jih je 38 zdravniško pomoč poiskalo tudi včeraj.

10:14: Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je sporočil, da so oblikovanje nove vlade narodne enotnosti prestavili na četrtek. V vmesnem času nameravajo po pisanju Reutersa nadaljevati pogajanja.

***

Kijev − V Ukrajini se po presenetljivih dogodkih zadnjih dni danes nadaljuje oblikovanje nove vlade narodne enotnosti, ki bo državo vodila do predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitev − prve bodo predvidoma potekale 25. maja, druge pa junija ali oktobra.

Ukrajinska volilna komisija je že včeraj sporočila, da se danes začenja predvolilna kampanja za predsedniške volitve. Kandidati imajo do 4. aprila čas, da se registrirajo za tekmo, piše tiskovna agencija AP. Kot je po navedbah agencije Ria Novosti dejal vodja ukrajinske volilne komisije, trenutno ne vidi nobenih pravnih zadržkov za katerega koli kandidata, ki se omenja kot morebitni naslednik pred dnevi odstavljenega Viktorja Janukoviča. Med kandidati se najpogosteje omenjajo do pred kratkim zaprta opozicijska voditeljica Julija Timošenko, vodja stranke Udar Vitalij Kličko, vodja stranke Očetnjava Arsenij Jacenjuk in vodja opozicijske stranke Svoboda Oleg Tjagnibok.

Jacenjuk je skupaj s podjetnikom ter nekdanjim zunanjim ministrom ter ministrom za gospodarstvo Petrom Porošenkom tudi eden najverjetnejših kandidatov za novega premiera, ki ga mora danes izbrati vrhovna rada.

Janukoviča še vedno ni na spregled

Nove ukrajinske oblasti medtem še vedno iščejo pred dnevi odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča, za katerim so včeraj izdali nalog za aretacijo. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva so Janukoviča zadnjič videli na polotoku Krim, avtonomni republiki na jugu države, ki je večinoma naklonjena tako njemu kot Moskvi. Kot je po pisanju agencije AP sporočil začasni notranji minister Arsen Avakhov, je Janukovič v nedeljo prispel v svojo rezidenco v mestu Balaklava, kjer se je odpovedal varovanju, nato pa se je skupaj z vodjo kabineta Andrijem Kljujevim odpeljal na neznano lokacijo.