V živo: »Alžirsko potniško letalo strmoglavilo«

Predstavnik alžirskih letalskih oblasti je potrdil, da je pogrešano letalo strmoglavilo. Podrobnosti še niso znane.

Objavljeno
24. julij 2014 11.31
Posodobljeno
24. julij 2014 11.37
CUBA-MARIELA CASTRO-AIR ALGERIE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

19:54: Malijski predsednik Ibrahim Boubacar Keïta je potrdil, da so ostanke letala opazili med mestoma Aguelhok in Kidal.

18:29: Po zadnjih informacijah so bili na letalu potniki iz 15 držav, med njimi največ − 51 − Francozov.

17:17: Na seznamu potnikov pogrešanega letala je po poročanju RT tudi nečakinja nekdanjega kubanskega voditelja Fidela Castra, vendar je na tiskovni konferenci potrdila, da je z njo vse v redu.

17:16: Francoski zunanji minister Laurent Fabius je na tiskovni konferenci pred nekaj minutami dejal, da kljub obsežni iskalni akciji še vedno niso našli pogrešanega alžirskega letala. RT medtem poroča, da so razbitine našli 70 kilometrov od kraja Tilemsi na jugovzhodu Malija.

16:56: Tudi francoski zunanji minister je sporočil, da je pogrešano alžirsko letalo najverjetneje strmoglavilo.

15:35: Med potniki na letalu je bilo po poročanju tujih tiskovnih agencij 50 Francozov, 24 državljanov Burkine Faso, osem Libanoncev − po nekaterih navedbah deset −, štirje Alžirci, dva Luksemburžana ter po en državljan Belgije, Švice, Nigerije, Kameruna, Ukrajine in Romunije. Šestčlanska posadka je bila iz Španije. Državljanstvo ostalih potnikov še ni znan.

15:24: Stik s pogrešanim letalom alžirske letalske družbe Air Algerie so izgubili nad severom Malija, je po pisanju AFP potrdil predstavnik urada malijskega predsednika.

15:15: Po zadnjih podatkih je pogrešano letalo McDonell Douglas MD-83 španskega podjetja Swiftair. Prva poročila so navajala, da gre za DC-9.

15:15: Alžirski premier Abdelmalek Sellal je za tamkajšnji radio dejal, da je letalo izginilo v bližini malijskega mesta Gao, 500 kilometrov od alžirske meje, piše STA.

15:13: Predstavnik alžirskih letalskih oblasti je potrdil, da je pogrešano letalo strmoglavilo. Podrobnosti niso znane, poroča Reuters.

14:26: Po nekaterih podatkih, ki jih navaja AFP, je na krovu pogrešanega letala 119 potnikov in članov posadke. Slednji so vsi državljani Španije.

14:23: Francoska vojska je iskalni operacij priključila dve bojni letali, poroča Reuters.

14:19: Burkinofaški minister za promet Jean Bertin Ouedrago je sporočil, da je pogrešano letalo družbe Air Algerie kmalu po vzletu prosilo za spremembo smeri, saj je na območju predvidene poti divjalo neurje.

14:16: Francoski minister za transport Frederic Cuvillier je sporočil, da so na pogrešanem alžirskem letalu številni francoski državljani, po nekaterih podatkih približno 50.

14:15: Informacije o usodi pogrešanega alžirske letala se močno razlikujejo. Po navedbah predstavnika Združenih narodov je izginilo v Maliju, čeprav tamkajšnje oblasti za civilno letalsko te novice uradno še niso potrdile, piše STA.

13:32: Vodja malijske letalske agencije je sporočil, da pogrešano letalo že iščejo, čeprav ne vedo, ali se nahaja na ozemlju Malija. Pristojne oblasti so sicer mobilizirale vse vpletene države: Burkino Faso, Mali, Niger, Alžirijo in celo Španijo, poroča Reuters.

13:26: Pogrešano letalo je po poročanju zasebne alžirske televizije Al Nahar menda strmoglavilo v Nigru, piše STA. Novice uradno še niso potrdili.

12:24: Stik z letalom so po navedbah agencije AFP izgubili, ko je bilo v malijskem zračnem prostoru in se je približevalo meji z Alžirijo.

»Letalo ni bilo daleč od alžirske meje, ko so posadko prosili, naj zaradi slabe vidljivosti in nevarnosti trka z drugim letalo na poti med Alžirom in Bamakom spremeni smer,« je za AFP povedal neimenovani vir pri Air Algerie. »Stik so potem izgubili,« je dodal.

12:19: Letalo so pogrešali več ur, preden so o tem obvestili javnost.

12:04: Letalo je po podatkih španske družbe Swiftair iz Burkine Faso vzletelo ob 01:17 po lokalnem času, v Alžir pa bi moralo prispeti ob 05:10, a se to ni zgodilo.

11:52: Zadnji stik z letalom so zabeležili ob 03.55 po srednjeevropskem času, poroča AFP.

11:49: Iz španske letalske družbe Swiftair so sporočili, da letalo airbus A320 družbe Air Algerie ni doseglo predvidene destinacije. Na njem je po njihovih informacijah, ki jih navaja Reuters, 110 potnikov in šest članov posadke.

11:46: Iz alžirske letalske družbe so sporočili, da so pogrešano letalo že začeli iskati. Po njihovih informacijah je na seznam potnikov vpisanih 110 ljudi iz več držav, poroča AFP.

Letalo DC-9, ki sprejme 135 potnikov, se na štiriurno pot med glavni mestom Burkine Faso in Alžirom poda štirikrat na teden.

11:36: Alžirske letalske oblasti so približno 50 minut po vzletu izgubile stik z letalom družbe Air Algerie na poti iz glavnega mesta Burkine Faso Ouagadougou v Alžir, poroča Reuters. Informacijo je sporočila tudi alžirska tiskovna agencija. Podatki o številu potnikov na letu AH 5017 še niso znani.

Več informacij sledi.

Letalska industrija preživlja črne dneve. Slab teden dni zatem, ko se je na vzhodu Ukrajine zrušilo malezijsko potniško letalo boeing 777 z 298 potniki in člani posadke, je včeraj popoldne v Makungu na tajvanskem otočju Penghu med poskusom pristanka strmoglavilo še potniško turbopropelersko letalo ATR 72-500 družbe TransAsia Airways, s katerim je potovalo 54 potnikov in štirje člani posadke.