Van Rompuy: Ukrajina sodi v EU

Ukrajinska opozicija naj bi zavrnila ponudbo Združenih narodov o posredovanju med ukrajinsko vlado in opozicijo.

Objavljeno
01. februar 2014 14.37
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
München - Vprašanje prihodnosti Ukrajine, ki jo že tri mesece pretresajo protivladni protesti, je danes v ospredju varnostne konference v Münchnu.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v svojem govoru drugega dne konference med drugim dejal, da je prihodnost Ukrajine v Evropski uniji in da je ponudba glede pridružitvenega sporazuma, ki ga je EU ponudila Kijevu, še vedno na mizi.

Eden od voditeljev ukrajinske opozicije Vitalij Kličko je opozoril na nevarnost stopnjevanja nasilja v Ukrajini in nevarnost državljanske vojne. Kličko je sicer pripravljen podpreti sankcije proti režimu predsednika Viktorja Janukoviča.

Nekdanji boksarski prvak, sedaj pa vodja politične stranke Udar je v pogovorih prejel široko podporo Zahoda, saj so v Evropi zainteresirani za gospodarsko in politično stabilnost Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav odpoved podpisa pridružitvenega sporazuma s strani Kijeva, za kar naj bi bil kriv pritisk Rusije, je v Ukrajini sprožila množične proteste, ki so se delno sprevrgli tudi v nasilje.

Prav na to se je v svojem nastopu na konferenci navezal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je na EU naslovil vprašanje, zakaj brani nasilne proteste in napade na policijo v Ukrajini ter kaj ima to opraviti z demokracijo. Lavrov je prepričan, da EU takih dejanj ne bi dopuščala v svojih državah, poroča britanski BBC.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je menil, da mora Ukrajina sama svobodno izbrati svojo pot, brez vsakršnega pritiska. Ob tem je opozoril na spoštovanje demokratičnih načel in vladavine prava.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je izrazil podporo ZDA in Evropske unije ukrajinskemu narodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Nikjer ni boj za demokracijo, evropsko prihodnost danes pomembnejši kot v Ukrajini,« je v govoru pred političnimi voditelji in diplomati poudaril Kerry in dodal, da ZDA in EU stojita ukrajinskemu narodu v tem boju ob strani.

Kerry naj bi se ob robu konference danes sestal tudi z voditelji ukrajinske opozicije in jim izrekel podporo.

Kličko se je tudi zahvalil ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju za izraženo podporo ukrajinskemu narodu in jo označil kot zelo pomembno.

Ukrajinska opozicija je sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavrnila ponudbo Združenih narodov o posredovanju med ukrajinsko vlado in opozicijo.

»Na tej točki moramo problem Ukrajine rešiti prek neposrednega stika z zahodnimi partnerji,« je po srečanju z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom ob robu konference dejal eden od ukrajinskih opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk. Kot je pojasnil za rusko tiskovno agencijo Interfax, bi udeležbo ZN v pogajanjih uporabili kot zadnjo možnost.

Krizi v Ukrajini se kljub temu, da je predsednik Viktor Janukovič ugodil nekaterim zahtevam protestnikov, nadaljuje. V začetku tedna je odstopil premier, parlament pa je razveljavil sporno zakonodajo, uperjeno proti protestnikom.