Varnostni svet obsodil zrušitev letala

Resolucijo je po nekaj posegih v tekst podprla tudi Rusija, ki ima kot stalna članica pravico veta.

Objavljeno
22. julij 2014 19.52
UN-SECURITY COUNCIL-UKRAINE
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Varnostni svet Združenih narodov je v ponedeljek soglasno sprejel resolucijo, s katero je obsodil »zrušitev« letala Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine in zahteval neoviran dostop mednarodnim preiskovalcem do mesta nesreče ter razglasitev premirja okrog njega. Resolucijo je po nekaj posegih v tekst podprla tudi Rusija, ki ima kot stalna članica pravico veta.

Vodja proruskih separatistov v ukrajinskem Donecku Aleksander Borodaj, ki je v ponedeljek predal črni skrinjici predstavnikom malezijske vlade, je razglasil deset kilometrov široko območje premirja okrog letalskih razbitin. Ruska privolitev v besedilo, ki ga je pripravila Avstralija, je prišla po obsežnih pogajanjih, med katerimi so izraz sestrelitev letala zamenjali z zrušitev in zmanjšali vlogo Ukrajine pri izvajanju preiskave. Po besedah ruskega veleposlanika pri Združenih narodih Vitalija Čurkina so »besedilo izboljšali«, da je dobilo zeleno luč Moskve.

V resoluciji je poudarjeno, da morajo biti odgovorni za napad kaznovani, preiskavo pa naj bi vodila mednarodna agencija za civilno letalstvo ICAO. Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je poudarila, da mora Rusija »izrabiti svoj vpliv na separatiste« za uresničevanje ključnih točk dokumenta. Vendar je ta sprejet v skladu s šestim poglavjem ustanovne listine ZN, kar pomeni, da njeni sklepi niso zavezujoči za članice, kot bi bili v skladu s sedmim poglavjem. Čurkin je sicer zagotovil, da je njegova država »pripravljena ponuditi vso potrebno pomoč«.

Hkrati je nemudoma obsodil Ukrajino, ker naj bi izrabila šok ob tragediji za okrepljene napade na upornike, ter ponovil obtožbe Moskve, da so za sestrelitev odgovorne ukrajinske oblasti. Razprava v varnostnem svetu je doživela nekaj ostrih tonov, ko je ameriška veleposlanica Samantha Power očitala Moskvi, da je do ponedeljka molčala in ni javno podprla dostopa mednarodnih preiskovalcev do kraje nesreče. »Ruska nemost ob črnih dneh med četrtkom in ponedeljkom je poslala sporočilo ilegalnim oboroženim skupinam, ki jih podpira: Krijemo vam hrbet,« je bila jasna Powerjeva.