Vatikan zaradi zlorab otrok izključil nekdanjega nuncija

Wesolowskega je papež zaradi obtožb, da je zlorabil več otrok iz barakarskih naselij v Santo Domingu, lani poklical v Vatikan.

Objavljeno
27. junij 2014 21.22
Dominican Republic Vatican Ambassador
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Vatikan - Cerkveno sodišče je danes v Vatikanu nekdanjega papeškega odposlanca v Dominikanski republiki Jozefa Wesolowskega spoznalo za krivega spolnih zlorab otrok in ga izključilo iz duhovniškega poklica, so po pročanju Slovenske tiskovne agencije sporočili iz Vatikana.

Nekdanjega nuncija Wesolowskega je papež Frančišek zaradi obtožb, da je spolno zlorabil več otrok iz barakarskih naselij v Santo Domingu, avgusta lani poklical v Vatikan. Za krivega ga je danes spoznala kongregacija za doktrino vere, ki odloča v skladu s kanonskim pravom, poroča STA.

65-letni poljski nadškof ima sedaj dva meseca časa, da se na odločitev kongregacije pritoži. Takoj, ko bo današnja sodba pravnomočna, pa bo lahko proti njemu stekel redni kazenski postopek pred vatikanskimi sodišči.

Sveti sedež je tokrat prvič kakega nuncija zaradi spolnih zlorab izključil iz duhovniškega stanu.

Wesolowskemu grozi aretacija, potem ko se je lahko doslej relativno prosto gibal. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je namreč sporočil, da bodo sedaj že nekdanjemu kleriku odvzeli svobodo gibanja.

Proti poljskemu nadškofu, ki naj bi zlorabil sedem otrok, so preiskavo odprli tudi v Dominikanski republiki, še piše STA.