Vatikanski škandali: med ovadenimi (še) ni kardinalov

Spopadi za vatikanskim obzidjem se širijo. Eni s prstom kažejo 
na kardinala Bertoneja, drugi na »izdajalce«.

Objavljeno
28. maj 2012 20.38
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – Vatikan je zanikal novice, da so med ovadenimi zaradi odtoka zaupnih in kočljivih novic izza obzidja tudi kardinali. Noben kardinal ni v preiskavi, ja zatrdil papeški uradni glasnik pater Federico Lombardi. Cerkev je prizadeta, saj izgublja zaupanje vernikov, je dodal.

Pater Lombardi o dogajanju za obzidjem in o vznemirjenju, ki ga je najbolj jasno izrazil papež, ko je v nedeljo spregovoril o Babilonu in o nevarnem nezaupanju med ljudmi, ne govori na široko. Preiskava poteka, obravnavajo več ljudi, papežev majordom Paolo Gabriele, ki so ga prvega zaprli, pa dejavno sodeluje s preiskovalci, pravi Lombardi. Papež je seznanjen z dogajanjem, zaveda se vsega, kar se dogaja, ohranil je svojo moralno in versko superiornost, zagotavlja uradni glasnik. Razmere so zelo boleče za veliko ljudi, Cerkev zaradi vsega tega dobiva negativno podobo, posledice bosta čutila Cerkev in Sveti sedež, dodaja.

Ko je po aretaciji Paola Gabrieleja izbruhnil škandal, je o vsem najprej spregovoril samo papež, ki tudi ni mogel skrivati prizadetosti zaradi nenadnega odhoda prijatelja Gottija Tedeschija, s katerim sta skupaj spisala encikliko o novem gospodarskem redu. Po aretaciji svojega majordoma, ki mu je bil vsak dan najbliže, je bil še bolj prizadet, spregovoril je o Babilonu, ki se ponavlja za vatikanskim obzidjem, opozoril je tudi na nevarno nezaupanje med ljudmi. Celo uradno glasilo Osservatore Romano se je zavilo v molk. Ko so vsi mediji po svetu pisali o tem, kako so iz Vatikana nagnali predsednika papeške banke Ettora Gottija Tedeschija, zaprli pa papeževega majordoma Paola Gabrieleja, je Osservatore v nedeljo pisal o obletnici Ratzingerjevega škofovanja, spodaj pa dodal novico o spremembah v koprski škofiji.

Kako odkrit bo spopad 
v Vatikanu?

Ta trenutek je še težko napovedati, kako odkrit bo spopad, ki se že nekaj časa dogaja med dostojanstveniki v Vatikanu, in kako bo razmere urejal papež Ratzinger. Doslej je ob vseh konfliktih, teh pa ni bilo malo, načelno in odločno branil svojega državnega tajnika. Kardinala Tarcisia Bertoneja je sam pripeljal na drugi najvišji položaj v cerkveni državi, prej je bil njegov namestnik v kongregaciji za doktrino vere, najbolj vplivnem med vsemi ministrstvi papeške vlade. Kakor kažejo izjave še vedno razmeroma skritih upornikov, je prav Bertone tista osebnost, zaradi katere je prišlo do razkola. Na eni strani barikad naj bi bili tisti visoki dostojanstveniki, ki naj bi opozarjali na preveliko moč državnega tajnika in njegove poskuse popolne prevlade v rimski kuriji, na drugi pa Bertonejevi privrženci, ki menda širijo govorice o tem, kako premalo odločen je papež Ratzinger in kako nesposoben je v teh težkih časih voditi Cerkev.

Prišepetovalci izza obzidja so po objavi knjige Njegova svetost, ki je vrgla dolgo senco in precej blata na državico za obzidjem, še bolj dejavni kot prejšnje mesece, ko so se trudili vplivati na javno mnenje s širjenjem govoric o stanju za vatikanskim obzidjem. Skupaj s kardinali, katerih glavna funkcija je izbirati papeža, v vmesnem času pa so eni bolj in drugi manj dejavni in vplivni, je razdeljen tudi laični del. Tudi vatikanisti, poznavalci in analitiki razmer za obzidjem, se precej delijo na »naše« in »njihove«. Eni pač dobivajo informacije z ene, drugi z druge strani, redki z obeh.

Kačje gnezdo, 
imenovano rimska kurija

Nekateri italijanski vatikanisti, ki so Cerkvi in njenim vrhovom precej blizu, marsikdo med njimi pripada tudi laičnim strukturam, poskušajo razodeti, kaj se dogaja, pri tem pa razkrivajo tudi svoja mnenja o ljudeh iz kurije. Vittorio Messori, eden izmed najbolj znanih katoliških pisateljev, ki je s papežem Janezom Pavlom II. »štiriročno« pisal knjige, je bo izbruhu sedanjega škandala, največjega v nekaj desetletjih, kar poskočil. Rimska kurija je od nekdaj »kačje gnezdo«, pravi, zadnje čase pa se zapleta, ker je skupaj s svetom v krizi tudi Cerkev. Semenišča so zaprta ali napol prazna, dobrih kadrov ni več, institucijo vodijo navadni povprečneži, ki ne zmorejo veliko, kakor s kladivom udarja Messori.

Drugi izmed posebej vplivnih vatikanistov Andrea Torniello se je pogovarjal z zaenkrat še neodkritimi avtorji domnevne zarote, ki so iz Vatikana odnašali gradivo in ga dajali novinarjem. Najbolj izbrana poglavja so dali Gianluigiju Nuzziju, avtorju knjige Njegova svetost, ki je prejšnji teden izbila sodu dno in prispevala k izbruhu škandala. Torniellov zaupni vir trdi, da so se odločili zaščititi papeža Benedikta XVI. pred pritiski kroga, ki ga vodi kardinal Bertone. Najprej so novinarjem podtaknili pismo monsinjorja Carla Viganòja, ki je bil zaradi kritik na račun Bertoneja kazensko poslan za nuncija v ZDA, potem so zbrali in razposlali še druge materiale.

Majordom Paolo Gabriele, trdi Torniellov vir, nima z zaroto nič opraviti, svoje je prispeval samo kot papežu do konca zvesti služabnik. Analitikom dogajanja za obzidjem ni jasno, kako bo papež Ratzinger v prihodnje reagiral na dogajanje. Ali se bo lotil reševanja ali bo počakal, da Bertone čez nekaj mesecev dopolni 78 let, ko bo moral oditi. Razkola v rimski kuriji, še bolj odkritega in neusmiljenega, kakor je že zdaj, si ne želi nihče, najmanj pa zelo prizadeti papež Benedikt XVI.