Več tisoč sirskih beguncev ostalo na meji

Iz Sirije prihajajo novice, da so oboroženi uporniki sestrelili sirsko vojaško letalo.

Objavljeno
27. avgust 2012 11.12
Posodobljeno
27. avgust 2012 11.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ankara/Damask - Okoli sedem tisoč ljudi je ostalo na sirsko-turški meji, kje morajo po pisanju tiskovne agencije AFP počakati na nova zatočišča na turški strani. Pet tisoč jih čaka na sirski strani meje Onkupinar (provinca Kilis), dva tisoč pa na meji Rejhanli v provinci Hataj.

Neimenovani turški diplomat je po pisanju agencije povedal, da postavljajo še dva centra za begunce, in sicer v provincah Gaziantep in Hataj, z namestitvenimi možnostmi do 10.000 ljudi. Turčija je sicer že začela opozarjati, da se s še večjim številom beguncev iz Sirije ne bo več mogla spopadati. Po pisanju Washington Posta bi Organizaciji združenih narodov lahko predlagala ustanovitev posebnega varovanega območja za begunce znotraj Sirije.

V Turčijo se v več kot sedemnajstmesečnem konfliktu iz Sirije zateklo najmanj 80.000 ljudi, s sosednjimi državami vred pa najmanj 200.000.

Menda sestreili vladno letalo

Oboroženi sirski uporniki so po pisanju zahodnih medijev naznanili, da so v Damasku sestrelili vojaško letalo.O morebitnih žrtvah ne poročajo. Iz Sirske osvobodilne vojske so po pisanju BBC sporočili le, da so iz letala, ki je letelo nad okrožjem Džobar, streljali na ljudi. Letalo je strmoglavilo v Kabunu, kar je menda potrdila tudi sirska državna televizija.

V mestu Daraja južno od Damaska so po pisanju BBC, ki se je skliceval na uradno še nepotrjene navedbe aktivistov, ta konec tedna odkrili okoli tristo trupel, »množičnih žrtev morije«, ki so jo domnevno zagrešile režimske sile.