Več tisoč Špancev proti deložaciji

Protestniki so v španskih mestih zahtevali novo zakonodajo, ki bi omilila stroge ukrepe ob neplačanih posojilih.

Objavljeno
16. februar 2013 22.38
SPAIN-FINANCE-ECONOMY-HOUSING-DEMO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Madrid - Večtisočglava množica se je danes v spremljavi bobnov in hup zgrnila na ulice Madrida, Barcelone in drugih španskih mest ter od oblasti zahtevala, naj preprečijo prisilne deložacije ljudi, ki zaradi socialne krize ne morejo več odplačevati posojil. Na ulicah so tako odmevali jezni vzkliki protestnikov »Stop deložacijam« in »Smo brez doma«.

Pobudniki kampanje so zabeležili eno rednih zmag v boju s krizo in ostrimi varčevalnimi ukrepi, ko je parlament zaradi peticije z 1,4 milijona podpisi v torek sklenil, da bo razpravljal o pobudi za novo zakonodajo, ki bi zaščitila najbolj ranljive lastnike stanovanj. Pobudniki peticije so danes pozvali tudi k protestu in s tem poskušali zakonodajalce opomniti, naj predlog zakona po hitrem postopku in z veliko večino podprejo.

»Mislim, da ga bodo podprli, a zahvala za to ne bo šla politikom, pač pa državljanom in ulici,« je povedal 27-letni Enrique Vadivieso, ki je danes protestiral z napisom »Vlada odstopi«.

Po podatkih pobudnikov peticije je od leta 2008 v Španiji, kjer se je stopnja brezposelnosti v zadnjih petih letih povzpela na 26 odstotkov, zaradi neplačanih obrokov hipotekarnih kreditov brez strehe nad glavo ostalo več sto tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španija ima sicer eno bolj strogih zakonodaj o prisilnih izselitvah v Evropski uniji. Dolžnik mora kljub deložaciji še naprej odplačevati dolg banki, če nepremičnina ni bila prodana po dovolj visoki ceni. Pobudniki peticije so vladi svetovali, naj spremeni zakonodajo tako, da bo s prisilno izselitvijo dolg posojilojemalca odplačan.

Javnost in oblast je na težavo postala pozorna po nizu samomorov ljudi, ki so zaradi neplačanih dolgov ostali brez strehe nad glavo. Zadnji tak primer se je po poročanju AFP zgodil v torek, ko si je upokojeni par z Mallorce vzel življenje. »Ne bomo le brezbrižno opazovali, da bo parlament samo razpravljal o pobudi. Vse politične stranke pozivamo, naj glasujejo za pobudo in jo obravnavajo po hitrem postopku. Če tega ne bodo storili, bodo odgovarjali za finančni genocid,« so zapisali.