(Video) Prva Parada ponosa v Podgorici v znamenju aretacij in ranjenih

Parado, ki je bila v znamenju kamenja, petard, molotovk in solzivca, je skušalo preprečiti okoli 1500 nasprotnikov.

Objavljeno
20. oktober 2013 15.44
TOPSHOTS-UKRAINE-SOCIAL-GAY-PARADE-PROTEST
V. E., Beograd, Ni. Č., Delo.si, Ba. P., Delo.si,
V. E., Beograd, Ni. Č., Delo.si, Ba. P., Delo.si,

Podgorica - Med prvo parado ponosa v Podgorici, ki se jo je ob navzočnosti 2000 policistov udeležilo približno 100 zagovornikov pravic istospolno usmerjenih (na začetku povorke; kočna številka še ni znana), so izbruhnili spopadi med policisti in okoli 400 nasprotniki parade, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Srbski mediji poročajo, da se je policija spopadla s 1500 nasprotniki parade.

Po poročanju črnogorskega medija Vijesti je policija doslej na policijsko postajo pripeljala 60 izgrednikov, med njimi približno 20 mladoletnih.

V podgoriškem kliničnem centru je 13 policajev poiskalo zdravniško pomoč. Vse razen enega, ki je težje ranjen, so že izpustili v domačo oskrbo.

Kamenjali okoliške stavbe, tudi časopisno hišo

Kljub obsežnim varnostnim ukrepom so v središču mesta izbruhnili spopadi med policisti in okoli tisoč petsto nasprotniki parade, ki so uničevali izložbe trgovin in metali kamenje ter petarde na policiste, ti pa so proti skrajnežem uporabili pendreke in solzivec.

Nad črnogorsko prestolnico je v času parade krožil tudi helikopter.

Po pisanju portala Vijesti je skupina razgrajačev s kamenjem obmetavala njihovo stavbo in službene avtomobile. Škoda še niso ocenili.

»Povorka je uspela, naslednja junija«

Udeleženci parade so nosili transparente z napisi »Progres je toleranca«, »Vsak ima svoje pravice«, »Homofobija ni družinska vrednota«, »Ljubi pedra«, »Gej je ok« in »Love is love« ter mavrične zastave.

Predstavnik organizatorjev Danijel Kalezić je po koncu parade dejal, da je zadovoljen in da osebe LGBT od danes naprej v Podgorici niso več nevidne. Novo parado je napovedal za junij prihodnje leto, je poročala črnogorska RTV - RTCG.

V govoru pred poslopjem parlamenta je izvršni direktor foruma LGBT Progres Stevan Milivojević poudaril, da so v kratkem času dosegli veliko več kot njihovi kolegi v regiji v veliko daljšem obdobju.

Prva parada ponosa v Črni gori, ki so jo 24. julija organizirali v Budvi, se je prav tako končala z nasilnimi spopadi med nasprotniki parade in policisti. S policijo se je takrat spopadlo več kot 100 nasprotnikov parade, večinoma mladih, ki so metali kamne in steklenice.

70 odstotkov jih meni, da je homoseksualnost bolezen

Sodeč po rezultatih javnomnenjskih raziskav ima okoli 70 odstotkov Črnogorcev homoseksualnost še vedno za bolezen, 80 odstotkov pa jih meni, da bi morali geji svojo spolno usmerjenost zadržati zase.