Irinej: Kosovo je srbski Jeruzalem

Patriarh je na Vidov dan sporočil, da je Kosovo bilo in bo ostalo srbska zemlja.

Objavljeno
28. junij 2012 11.34
Posodobljeno
28. junij 2012 11.34
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd − Po prvih podatkih je bilo danes v večurnem incidentu na mejnem prehodu Merdare med Srbijo in Kosovom s strelnim orožjem ranjenih 20 Srbov, s kamenjem in kosi asfalta pa 32 kosovskih policistov. V Srbski pravoslavni cerkvi namreč praznujejo Vidov dan v počastitev bitke na Kosovem polju, ki je potekala pred 623 leti.

Skupina 54 srbskih navijačev Partizana, ki so se proti Gazimestanu odpravili zgodaj zjutraj z avtobusom preko mejnih prehodov Rudnica in Jarinje, je iz Kosovske Mitrovice nadaljevala pot proti Vučitrnu, kjer jih je ustavila kosovska policija in zahtevala, da se preko mejnega prehoda Merdare vrnejo nazaj v Srbijo. V spremstvu policije so se navijači vrnili do mejnega prehoda, med kosovsko in srbsko mejno kontrolno točko pa so se spopadli s kosovsko policijo.

Po navedbah srbskih medijev so kosovski policisti proti skupini srbskih navijačev uporabili solzivec in gumijaste naboje. Po spopadu so ranjene Srbe najprej pripeljali v bolnišnico v bližnji Kuršumliji, kjer so jim nudili najnujnejšo pomoč, nato pa na kirurški oddelek bolnišnice v Prokuplju. Zdravniki niso prepričani, ali je kosovska policija uporabila bojno strelivo ali gumijaste naboje.

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je za radio Svobodna Evropa potrdil, da je bilo v incidentu na mejnem prehodu Merdare ranjenih 32 kosovskih policistov. Po njegovih besedah je res prišlo tudi do streljanja, vendar na ozemlju Srbije.

Srbski mediji navajajo, da so kosovski policisti zelo grobi z udeleženci vidovdanskega marša, ki prihajajo na Gazimestan. Kot še poročajo, jih temeljito preiskujejo in jim odvzemajo vsa obeležja razen srbskih zastav, tako da so nekateri ostali na pol goli, ker morajo sleči majice s političnimi napisi. Kosovska oblast v Prištini je poleg tega tudi prepovedala prihod na Kosovo srbskemu ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću.

Irinej: Kosovo je srbski Jeruzalem

Patriarh Irinej je v Gračanici več sto pravoslavnim vernikom sporočil, da so prišli, da bi s svojo prisotnostjo pokazali in dokazali, da je Kosovo bilo in da bo tudi ostalo srbska zemlja − srbski Jeruzalem. Svete maše se je udeležil tudi ruski veleposlanik v Beogradu Aleksandar Konuzin, ki je poudaril, da bo Rusija podprla Srbijo, ko se bodo Srbi končno odločili rešti kosovski problem.