Viktor Orbán ostaja trdno v sedlu

Orbán je priljubljen zaradi bojevite drže proti diktatu tujih institucij.

Objavljeno
06. april 2014 15.05
Posodobljeno
06. april 2014 15.05
Urban Červek, zunanja politika
Urban Červek, zunanja politika
Na volitvah na Madžarskem je znova prepričljivo zmagala desno konzervativna stranka Fidesz premiera Viktorja Orbána. Po rezultatih vzporednih volitev je stranka prejela 48 odstotkov glasov, kar bi glede na volilni sistem lahko pomenilo celo vnovično dvotretjinsko večino v parlamentu.

Izid vzporednih volitev, ki so jih objavili takoj po zaprtju volišč ob 19. uri, je pokazal, da je levo zavezništvo petih strank dobilo 27 odstotkov glasov, radikalna desna stranka Jobbik 18 odstotkov in Zeleni šest odstotkov. Kako se bodo nato razporedili poslanski mandati, je odvisno od volilne udeležbe in rezultatov tistega dela volitev, na katerem poslance volijo po večinskem sistemu.

Teoretično, ob nižji volilni udeležbi in zanje ugodnem razpletu, bi lahko takšen rezultat zadostoval za vnovično dvotretjinsko večino v parlamentu, ki je Fideszu v tem mandatu omogočala udobno samostojno vladanje z močjo spreminjanja ustave vred. Ob oddaji svojega glasu je Orbán sicer pozval ljudi na volišča, da bi lahko kmalu oblikovali trdno vlado.

Nova volilna zakonodaja

V skladu z novo volilno zakonodajo, ki jo je v preteklem mandatu z ustavno večino sprejel Fidesz, so Madžari letos prvič poslance volili v enem krogu, teh pa bo tudi veliko manj: 199 namesto prejšnjih 386. Od teh jih bo 106 izvoljenih neposredno - v parlament se bo prebil tisti, ki bo v nekem volilnem okraju prejel največ glasov, preostalih 93 poslancev bo voljenih s strankarskih list.

Orbán je med ljudmi priljubljen predvsem zaradi bojevite drže proti za Madžare škodljivemu diktatu tujih institucij - od EU do Mednarodnega sklada, pa tudi zaradi populističnih ukrepov, kot sta zniževanje cen energentov z vladnimi dekreti in pritisk na banke, da spremenijo za veliko državljanov neznosne kredite v tujih valutah, predvsem švicarskih frankih. Drugi pa mu zamerijo avtoritativno vladanje in posege v druge veje oblasti, zlasti sodstvo in medije.

Za Orbánov vnovičen zmagoslavni pohod pa je precej kriva tudi levosredinska opozicija, na čelu z nekoč najmočnejšo socialistično stranko Attile Mesterhazyja, ki ji nikakor ni uspelo volivcem predstaviti kredibilne alternative desni vladi. Pet levosredinskih strank se je ves čas zapletalo v spore, poleg tega so se nekateri vodilni politiki pred kratkim zapletli v korupcijske škandale.

Jobbik za izstop iz Evropske unije

Drugo pomembno vprašanje letošnjih volitev, poleg morebitne ustavne večine za Fidesz, je, kako dobro se bo na koncu odrezala stranka Jobbik. Ta skrajno desna nacionalistična stranka z neprikritimi protiromskimi in protižidovskimi stališči je vse bolj priljubljena in nekatere ankete so ji napovedovale celo drugo mesto, pred levim zavezništvom. Jobbik se med drugim zavzema za referendum o izstopu Madžarske iz EU in njegov uspeh na madžarskih volitvah bi lahko bil po pisanju tujih časopisov napoved za njim podobne stranke v drugih državah ob skorajšnjih evropskih volitvah.