Viktor Orban: Ostro, a brez želenih rezultatov

Po polovici mandata je vladajočemu Fideszu podpora padla, tako da so jih socialisti skoraj ujeli.

Objavljeno
10. junij 2012 21.16
Urban Červek
Urban Červek
Budimpešta – Čeprav se je madžarski premier Viktor Orban na krilih volilne zmage leta 2010 in dvetretjinske večine njegovega Fidesza v parlamentu brez odlašanja lotil skorajda revolucionarnega preoblikovanja države, po dveh letih pričakovanih rezultatov ni.

Od Viktorja Orbana so ljudje pričakovali predvsem, da bo opravil s korupcijo, ki je zaznamovala vladavino na koncu zelo nepriljubljene socialistične vlade Ferenca Gyurcsányja, in oživil gospodarstvo, ki se je znašlo v velikih težavah. »Leta 2010 je Fidesz napovedal nič manj kot spremembo sistema, primerljivo tisti po padcu komunizma,« so zapisali na levo usmerjenem spletnem blogu Hírszerző. Vendar je po dveh letih gospodarstvo očitno še vedno v hudih težavah; javni dolg dosega 80 odstotkov BDP, brezposelnost z 11,7 odstotka ostaja visoka, korupcija pa se zdi enako razširjena kot prej, menijo pri Hírszerző.

Tudi javnomnenjske ankete kažejo, da so ljudje od vlade pričakovali več, saj je vladajoča stranka Fidesz izgubila podporo kar dveh tretjin svojih volivcev iz leta 2010. Po rezultatih zadnje raziskave neodvisnega inštituta Tarki Fidesz trenutno podpira le še 16 odstotkov volilnega telesa, s čimer se je že skoraj izenačil s socialisti, ki imajo 15 odstotkov podpornikov.

Napake

»Fideszu se ni uspelo uveljaviti kot prevladujoča desnosredinska politična opcija,« je dejal komentator spletnega portala Népszabadság Online Ákos Tóth, ki padec podpore pojasnjuje predvsem z ad hoc političnimi potezami vlade, brez jasnega koncepta in usmeritve. »Fidesz se je (pred volitvami) zavezal, da bo delal v korist revnih, srednjega razreda in tudi podjetnikov. V resnici ni izboljšal položaja nobene od teh skupin, zato gre Fidesz zdaj po poti usode leve vlade Ferenca Gyurcsányja, ki je izgubila zaupanje zaradi neizpolnjenih obljub,« je pojasnil Tóth. Desno usmerjeni komentatorji so do vlade razumljivo bolj prizanesljivi, vendar tudi v teh medijih priznavajo, da vlada ni izpolnila vseh pričakovanj. Kolumnist Gergely Huth kljub temu napoveduje, da Orbanova vlada ne bo šla po poti Gyurcsányjeve in bo priznala nekatere napake ter jih popravila.

Pozitivno

V svojem govoru pred nekaj dnevi je Viktor Orban prvi dve leti vladavine ocenil pozitivno. Po njegovem prepričanju je najpomembnejši dosežek »stabilizacija države«, predvsem zmanjšanje javnega primanjkljaja. »Umaknili smo se z roba prepada. Vzpostavili smo ustrezen davčni sistem in disciplinirali upravljanje financ ter se zavezali k zmanjševanju proračunskega primanjkljaja,« je povedal Orban. V prihodnjih dveh letih bo vlada po njegovih besedah »končala nalogo« in nadomestila državo blaginje z državo, ki bo temeljila na delu. »Država se mora znebiti samopomilovanja, podrejanja, preživljanja iz rok v usta in življenja na račun denarja drugih držav,« je povedal Orban. In napovedal reindustrializacijo, energijsko neodvisnost z razvojem jedrske energije, polno zaposlenost in obrat negativnih trendov.