Villepin zaslišan zaradi korupcije

Nekdanji francoski premier zaslišan v okviru preiskave korupcije v verigi Relais & Chateaux.

Objavljeno
11. september 2012 19.29
Posodobljeno
11. september 2012 19.38
FRANCE-POLITICS-CORRUPTION-VILLEPIN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Pariz − Francoska policija je danes nekdanjega francoskega premiera Dominiquea de Villepina zaslišala v okviru preiskave korupcije v verigi luksuznih hotelov in restavracij Relais & Chateaux, ki jo je vodil Villepinov tesen prijatelj Regis Bulot, piše Slovenska tiskovna agencija

Kot po pisanju STA pravijo pri tožilstvu v Strasbourgu, ki vodi primer, »obstaja možnost«, da bo de Villepina zaslišal tudi preiskovalni sodnik, ki bo nato odločil o njegovem statusu.

Štiriinšestdesetletni Bulot, nekdanji predsednik omenjene hotelske verige, je obtožen organizirane prevare in pranja denarja. Obtožen je, da je med letoma 2002 in 2008 poneveril 1,6 milijona evrov, tako da so dobaviteljem izstavljali previsoke račune.

De Villepina so danes zaslišali, potem ko naj bi se v telefonskem pogovoru z Bulotom leta 2010 hvalil, da pritiska na novo upravo omenjene verige, naj v preiskavi ne sodeluje s policijo. Organi pregona so ta pogovor ujeli med prisluškovanjem Bulotu in posumili, da je imel nekdanji premier pri tem tudi sam koristi.

De Villepin, ki je bil premier v času francoskega predsednika Jacquesa Chiraca od maja 2005 do maja 2007, je sicer s svojo soprogo leta 2005 počitnikoval v letovišču Relais & Chateaux na karibskem otoku Martinique, dodaja STA.

Tako de Villepin kot Bulot sicer zanikata vpletenost nekdanjega premiera v finančne malverzacije.